Rampa za Trampa: Kongres blokirao prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

Predstavnički dom Kongresa SAD blokirao je prodaju oružja vrednosti više od osam milijardi dolara Saudijskoj Arabiji i drugim američkim saveznicima.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.07.2019.

08:24

Rampa za Trampa: Kongres blokirao prodaju oružja Saudijskoj Arabiji
FOTO: Epa, NEIL HALL

Oni su se tako suprostavili predsedniku Amrike Donaldu Trampu.

Očekuje se da će Tramp na njihovu "neposlušnost" odgovoriti stavljanjem veta na odluku Kongresa.

Kongresmeni, mnogi užasnuti prošlogodišnjim ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija kog su ubili saudijski agenti, ali i ratom u Jemenu, izglasali su niz mera s ciljem da spreče kontroverznu prodaju.

"Kada se vidi šta se dešava u Jemenu, važno je da SAD zauzmu stav", rekao je demokratski kongresmen Eliot Endžel.

Rezolucije o blokiranju prodaje oružja usvojio je u junu i Senat, u kom većinu imaju republikanci, pa će one sada otići u Belu kuću.

Tramp bi trebalo da na njih stavi veto, što bi bio treći put otkako je postao predsednik. Ako se to desi, rezolucije će biti vraćene Kongresu, gde će za njihovo usvajanje uprkos vetu biti potrebna dvotrećinska većina.

Američka vlada je krajem maja odobrila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji zaobilazeći Kongres i pozivajući se na vanrednu situaciju koju je izazvao Iran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: