Taktika: Zašto Turskoj treba 10 meseci da instalira S-400?

Ankara -- Zašto Turskoj treba 10 meseci da instalira ruski protivraketni sistem S-400 koji je dobila?, pita izraelski list "Jerusalim post".

Izvor: Al Džazira
Podeli
Foto:  TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT
Foto: TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Kako navodi Al Džazira, prenoseći izraelski list, nije reč samo o vojnim razlozima, koliko o tome da je to sredstvo pritiska kako bi se sprovodila politike ove zemlje, koja kombinuje vojnu i političku ulogu.

U tekstu se navode i reči turskog predsednika Erdogana iz njegovog govora na trećoj godišnjici pokušaja državnog udara iz 2016. godine. Tu se ističe da su stigli avioni sa delovima sistema S-400 koji će biti osposobljeni do početka aprila 2020. godine.

Zašto je toliko vremena potrebno, pita se "Jeruselim post", da se isporuči, raspakuje i rasporedi ovaj sistem?

List navodi da već postoje dve platforme, dizalice i druga vozila među pošiljkama u avionima koji su preneli te delove, ističući da sistem sadrži i radare i bojeve glave. Takođe, potrebno je proći i obuku za njihovu upotrebu, a tursko osoblje je već trebalo stići u Rusiju u maju kako bi se upoznali s načinom upotrebe ovog sistema.

Navodi se i da instaliranje sistema S-400 ne traje toliko dugo samo zato što se radi o složenom sistemu protivvazdušne odbrane. Turska nije dobila ovaj sistem jer se boji napada iz vazduha. Turska je članica NATO saveza koja blisko sarađuje i s Rusijom. Prema tome, sve sile koje imaju snažnu avijaciju i krstareće rakete, za koje se može pretpostaviti da bi mogle ugroziti Tursku zapravo su i njeni saveznici. Takođe, Ankara ovaj sistem očito ne kupuje da zaštiti sever Sirije od sirijskog režima.

Foto: Epa, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY  HANDOUT
Foto: Epa, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT

List dodaje da je realnost dosta složenija, objašnjavajući da se dugačak proces kupovine ovog sistema od 2017. koristi kao instrument pritiska na Sjedinjene Američke Države, budući da je Turska svesna da zvanični Vašington želi da je sankcioniše zbog nabavke ruskog sistema.

I pored toga, navodi izraelski list, Turska ne želi američke sankcije i ne želi da bude isključena iz programa F-35, pogotovo što je zvanični Vašington počeo da smanjuje ulogu Turske u tom programu kroz smanjivanje broja turskog osoblja koje je trebalo da bude u SAD na obuci.

To je ono što Sjedinjene Američke Države nazivaju "uklanjanjem Turske iz programa", piše list, pa naglašava da deset meseci pruža priliku ovoj zemlji za novi pregovarački period kako bi se to izbeglo

Prvi pregovarački period je trajao od 2017. do jula 2019. godine, kada je isporučen prvi deo sistema. Sada dolazi faza uoči raspoređivanja sistema, a nakon toga i faza pre njegovog pokretanja.

Turska bi, prema pisanju lista, mogla uspešno da uspori dolazak igre s visokim ulozima na rub ponora sve do sledećih američkih izbora, nakon čega se zvanična Ankara nada da će zadobiti veći uticaj.

strana 1 od 185 idi na stranu