Da li je došao kraj jeftinim letovima? Ako se uvede eko porez skočiće cene karata

Iako iza ideje francuske i holandske vlade stoji plemenit cilj, početak oporezivanja goriva na međunarodnim letovima mogao bi značiti kraj jeftinih letova.

Svet

Izvor: Novac.hr

Ponedeljak, 15.07.2019.

15:05

Da li je došao kraj jeftinim letovima? Ako se uvede eko porez skočiće cene karata
FOTO: Depositphoto, happyalex.jpg

Svet je, kako piše Fortune, još nakon Drugog svetskog rata sklopio dogovor da porez na gorivo koje pokreće avione neće postojati kako bi se komercijalizovali letovi avionom.

Ipak, ove sedmice Francuska je najavila uvođenje tzv. eko poreza na letovima prema kojem bi svaki putnik ekonomskog razreda plaćao 1,5 evro za let unutar države, dok bi za međunarodne letove plaćao tri evra, piše Novac.hr.

Ta cena, naravno, bila bi viša za putnike viših razreda.

Ali, Francuska je, jednako kao i Holandija, od Evropske komisije zatražila prekid izuzeća od plaćanja poreza na gorivo za avione, odnosno na kerozin, a taj bi porez, ako bude uveden, bio dodatan na francuski eko porez.

Time ne bi porasle samo cene letova francuskim avio-prevoznicima, nego svim evropskim, a čak i minimalni porez na to gorivo rezultirao bi skokom cene leta unutar Evropske unije za oko deset odsto, dok bi emisije CO2 pale za otprilike 11 odsto.

To je želja sve većeg broja građana, a i Vlada, jer bi se time smanjio broj putovanja avionom, koja su od 2000. porasla za neverovatnih 140 odsto.

Direktan put smanjenja emisija je stoga udarac na samu potražnju

Smanjenje isplativosti avionskih putovanja rezultiraće padom broja putnika i padom štetnih emisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: