Kina za trećinu manje uvozila iz SAD zbog trgovinskog rata

Peking -- Uvoz Kine iz SAD pao je u jeku trgovinskog rata između dve zemlje 31,4 odsto u junu u odnosu na isti mesec prošle godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/tangducminh
Foto: Depositphotos/tangducminh

Istovremeno, izvoz na američka tržišta bio je manji 7,8 odsto, pokazuju podaci kineske carine.

Prema tim podacima objavljenim danas, ukupan kineski izvoz je u junu pao 1,3 odsto na godišnjem nivou, a uvoz je izgubio 7,3 odsto, prenosi agencija AP.

Ovi statistički podaci objavljeni su u trenutku kada dve najveće svetske ekonomske sile pokušavaju da nađu rešenje za svoj trgovinski rat, koji je prošle godine pokrenuo američki predsednik Donald Tramp.

Američko-kineska trgovina oslabila je otkad je predsednik Tramp podigao carine na robu iz Kine optužujući Kinu da ima nameru da preuzima tehnologiju. Kina je uzvratila svojim novim carinama i naložila uvoznicima da traže snabdevače van Amerike.

U utorak su glavni američki i kineski pregovarači razgovarali o mogućem nastavku pregovora na visokom nivou koji su bili naglo prekinuti u maju, prenosi Frans pres.

"Usporavanje svetskog rasta i najnovije američko podizanje carina izvršili su dodatni pritisak na izvoz", rekla je Hina Ju, analitičarka firme Kapital ekonomiks.

Zvanični Peking i Vašington od prošle godine nameću jedan drugom kaznene carine, koje se sada odnose na trgovinsku razmenu u vrednosti od 360 milijardi dolara godišnje i koje teško pogađaju firme u obe zemlje.

Vašington je u maju odlučio da povisi carine sa 10 na 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje.

Kina je uzvratila 1. juna novim carinama na više od 5.000 američkih proizvoda.

Na margini samita G20, 29. juna u Osaki, američki predsednik Tramp i njegov kineski kolega i Si Đinping dogovorili su se da ponovo pokrenu trgovinske pregovore.

Ali pregovori su tek ponovo počeli kada je Tramp juče optužio Kinu da ne kupuje američke poljoprivredne proizvode kao što se obavezala.

strana 1 od 185 idi na stranu