Tramp otvara novi front: Klinč zbog poreza za tehnološke firme

Američki predsednik Donald Tramp naložio je istragu povodom planiranog poreza Francuske za tehnološke kompanije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.07.2019.

11:28

Tramp otvara novi front: Klinč zbog poreza za tehnološke firme
Foto: Epa/JIM LO SCALZO

To je, prema oceni agencije Rojters, potez koji bi mogao da rezultira uvođenjem novih tarifa ili drugih trgovinskih ograničenja SAD.

"Sjedinjene Države su vrlo zabrinute zbog toga što je porez na digitalne usluge, za koji se očekuje da će biti usvojen u francuskom Senatu, nepravedno usmeren na američke kompanije", izjavio je američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer u saopštenju kojim je najavio istragu, prenosi britanska agencija.

Ovaj potez daje Lajtizeru do godinu dana vremena za istragu u okviru koje bi trebalo da bude utvrđeno da li će francuski plan za oporezivanje digitalnih usluga naštetiti američkim tehnološkim kompanijama i da li predstavlja nepravednu trgovinsku praksu.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je u martu da bi porez od tri odsto na prihode koje velike internet kompanije ostvare u Francuskoj mogao doneti zvaničnom Parizu 500 miliona evra godišnje.

U saopštenju Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD navodi se da je reč o oporezivanju usluga "u kojima su američke kompanije globalni lideri, a da struktura predloženog novog poreza, kao i izjave zvaničnika, ukazuju na to da Francuska nepravedno usmerava porez ka određenim američkim tehnološkim kompanijama".

Le Mer je ranije izjavio da će se na udaru poreza naći 30 kompanija, uglavnom američkih, ali i kineskih, nemačkih, španskih i britanskih, kao i jedna francuska firma i nekoliko kompanija sa francuskim korenima koje su kupile strane kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: