I kod njih se oseća kriza: Pad prodaje na najvećem svetskom tržištu automobila

Peking -- Prodaja automobila u Kini pala je u junu za 9,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavila je najveća kineska asocijacija iz oblasti auto-industrije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa,JUSTIN LANE
Foto: Epa,JUSTIN LANE

To je 12. uzastopni mesečni pad prodaje na najvećem svetskom tržištu automobila, prenosi agencija Rojters. Prodaja je pala na 2,06 miliona vozila, saopštilo je Kinesko udruženje proizvodjača automobila.

Najnoviji podaci dolaze posle pada prodaje od 16,4 odsto u maju i od 14,6 odsto u aprilu, kao i nakon podatka da je lani zabeležen prvi godišnji pad još od 90-ih godina prošlog veka, a dolazi kao rezultat usporavanja privrednog rasta i trgovinskog rata Kine sa SAD.

Prodaja automobila u prvoj polovini ove godine pala je za 12,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 12,3 miliona vozila. Međutim, prodaja hibridnih i električnih vozila nastavila je da raste, zabeleživši povećanje od 80 procenata u junu na 152.000 vozila, čime je broj tih prodatih vozila u prvom polugodištu dostigao 617.000 jedinica, što je skok od skoro 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Usporavanje privrede i trgovinski rat Kine sa SAD smatraju se glavnim krivcima za dugotrajan pad prodaje automobila, ali u skorije vreme, najveći deo krivice pripisuje se novim propisima o emisiji štetnih gasova u 15 gradova i pokrajina, koji učestvuju sa više od 60 odsto u prodaji automobila u Kini.

strana 1 od 185 idi na stranu