Kinezi besni na SAD: Prodajom 100 tenkova i 250 raketa prekršili međunarodno pravo

Peking -- Kina protestuje zbog odluke SAD-a da proda veliku količinu oružja Tajvanu, koji Kina ne priznaje kao autonomnu državu.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto:  Epa, Valda Kalnina
Foto: Epa, Valda Kalnina

Jedna Kina

Princip "Jedne Kine" je princip koji insistira na tome da su Tajvan i kopnena Kina nerazdvojivi delovi Kine. Principu Jedne Kine protive se pristalice pokreta nezavisnosti Tajvana, koje se zalažu za osnivanje Republike Tajvan i kultivišu poseban identitet odvojen od Kine poznat kao tajvanizacija.

"Američka prodaja oružja Tajvanu je grubo kršenje fundamentalnih principa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa. Kineska strana je izrazila duboko nezadovoljstvo, kao i odlučno protivljenje, i već je zvanično protestovala kod SAD", rekao je predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Američka agencija za saradnju u oblasti bezbednosti saopštila je u ponedeljak da je američko državno ministarstvo pristalo na zahtev Tajvana da kupi preko 100 M1A2T Abrams tenkova i prateće opreme. Ugovor je vredan preko 2 milijarde dolara. Vašington je takođe pristao da Tajvanu proda 250 raketa za protivvazdušne rakete Stinger vredne oko 224 miliona dolara.

Tajvan je početkom juna potvrdio nameru da Vašingtonu prosledi narudžbinu, a Kina je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" tim povodom.

Sjedinjene Države, kao i mnoge druge zemlje, ne priznaju Tajvan kao suverenu državu i drže se politike "Jedna Kina". Uprkos tome, Vašington je zadržao neformalne odnose sa Tajvanom i razbesneo Peking odobravanjem prodaje oružja ostrvu. Tajvan je ostrvska nacija blizu južne obale Kine, koja od 1949. vlada nezavisno od kopna. Peking gleda na ostrvo kao na svoju pokrajinu, dok Tajvan tvrdi da su autonomna država, koja ima političke i ekonomske odnose sa nekoliko drugih zemalja.

strana 1 od 185 idi na stranu