Banka koja grca u dugovima: Nemamo izbora, moramo da otpustimo 18.000 radnika

Frankfurt -- Dojče banka najavila je danas da će do 2022. godine ukinuti 18.000 radnih mesta u okviru obimnog restrukturiranja, a sa ciljem da preokrene pad profitabilnosti.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA
FOTO: EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA

Dojče banka bori se sa regulatornim kaznama, slabim profitima, visokim troškovima i padom cene deonica. Najavljeno je da će do 2022. podmiriti troškove od 7,4 milijarde eura.

Glavni izvršni direktor Dojče banke, Kristijan Seving, u maju je najavio veliko restrukturiranje ove firme. On je obećao akcionarima teške rezove za investicionu banku kako bi zaokružio proces nakon što nije došlo do dogovora o spajanju sa rivalom Komercbankom, prenosi Blumberg.

"Danas smo najavili najtemeljniju transformaciju Dojče banke u posljednjih nekoliko decenija. Bavimo se onim što je neophodno da bi pokazali naš pravi potencijal," saop[tila je ta banka.

Restruktuiranje vredno šest milijardi evra

Predviđa se da će troškovi restrukturiranja iznositi oko šest milijardi evra.

Nakon što su u aprilu propali razgovori o spajanju sa Komercbankom, Seving je imao nekoliko ideja za jačanje poverenja na tržištu, a njegov plan je odobren na sastanku u nedelju.

Najveća nemačka banka formirana je u Berlimnu 1870. godine i ima više od 100.000 zaposlenih u preko 70 država, između ostalog u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, regionu Azije i Pacifika i na drugim tržištima.

Godine 2009. bila je najveći trgovac valutama na svetu s tržišnim udelom od 21 odsto.

Afera panamski papiri

Problemi su za njih počeli mnogo ranije.

Nemačka policija sprovela je 2018 godine raciju u sedištu Dojče banke u Frankfurtu u sklopu istrage o pranju novca povezane sa aferom Panamski papiri.

U centru istrage su bila dvojica službenika Dojče banke, koji se sumnjiče da su pomagali klijentima da operu novac stečen kriminalnim aktivnostima.

Istraga je pokrenuta još 2016,

strana 1 od 185 idi na stranu