Skidanje sa budžeta ili podsticaj korupciji? Ukinuta ograničenja donacija partijama

Bugarski parlament odobrio je izmene zakona kojima se drastično smanjuje državno finansiranje političkih partija.

Svet

Izvor: EurActiv

Petak, 05.07.2019.

14:48

Skidanje sa budžeta ili podsticaj korupciji? Ukinuta ograničenja donacija partijama
Foto: Epa/Szilard Koszticsak

Međutim, zauzvrat se ukidaju ograničenja koja su u pogledu donacija do sada važila za privatne kompanije i fizička lica.

Mnogi upozoravaju da će to samo uništiti politički pluralizam i podstaći sveprisutnu korupciju u Bugarskoj.

Sobranje je ukinulo sva ograničenja koja se odnose na individualne i korporativne donacije političkim strankama, a mnogi strahuju da bi to samo moglo da pogorša već postojeću endemsku korupciju u toj zemlji, piše Euraktiv.

Kontroverzne izmene zakona inicirala je partija GERB premijera Bojka Borisova. One bi trebalo da stupe na snagu ovog leta, nakon što ih je potvrdio parlament u kojem dominiraju konzervativni poslanici.

Nove mere posledica su stranačkih nesuglasica oko državnih subvencija političkim partijama, piše agencija Frans pres.

Jedna nedavno emitovana popularna televizijska emisija razotkrila je da su zbog pogrešne računice, partije u Bugarskoj u prvoj polovini 2019. godine na ime državnih subvencija dobile više od 13 leva (6,5 evra) za svaki osvojeni glas, umesto zakonom predviđenih 11 leva.

To otkriće izazvalo je buru negodovaja u Bugarskoj, inače najsiromašnijoj članici EU, i primoralo partije da u državni budžet vrate više od 14 miliona leva.

Kao odgovor na negodovanje javnosti, vlada je predložila da se državne subvencije strankama smanje na svega jedan lev (0,5 evra) po osvojenom glasu.

Kao kompenzaciju, predlog koji je 4. jula odobrilo Sobranje, predviđa ukidanje dosadašnje zabrane partijama da primaju donacije od privatnih kompanija, kao i ukidanje gornje granice od 10.000 leva godišnje za donacije pojedinaca.

Ogranak organizacije Transparensi internešenel u Bugarskoj i druge nevladine organizacije upozorili su ranije da će ukidanje državne pomoći naneti težak udarac političkom pluralizmu, pošto će manje političke partije ostati bez jedinog izvora prihoda.

Analitičari su upozorili i da bi mogućnost neograničenih donacija od privatnih kompanija i fizičkih lica mogla da dovede do preplitanja političkih i ekonomskih interesa i uveća potencijalnu korupciju.

Opozicioni bugarski socijalisti, za koje će izmene takođe značiti drastično smanjenje prihoda uoči jesenjih lokalnih izbora, predlog vlade su opisali kao "legalno političko reketiranje".

Bugarska, koja se EU pridružila 2007. godine, spada među članice Unije sa najvećom stopom korupcije i još uvek je podvrgnuta posebnom mehanizmu nadzora, pošto ne uspeva da se izbori sa korupcijom i unapredi efikasnost pravosuđa, piše Euraktiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: