Proizvođači viskija na mukama: "Nemojte da nas uvlačite u vaš spor"

Škotska Asocijacija proizvođača viskija (SWA) pozvala je Sjedinjene Države i Evropsku uniju da okončaju trgovinski spor.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.07.2019.

18:05

Proizvođači viskija na mukama:
Foto: Depositphotos, vanVonno, 7176685

Ovaj apel je usledio nakon što je zvanični Vašington zapretio tarifama na evropske proizvode u vrednosti četiri milijarde dolara, među kojima je i najpoznatiji škotski izvozni proizvod - viski.

SAD su juče pojačale pritisak na Evropu zapretivši tarifama na uvoz dodatne robe iz EU, uključujući masline, italijanski sir i škotski viski, prenosi agencija Rojters.

"Na izvoz škotskog viskija u SAD se 20 godina primenjivala nulta tarifa, pa je razočaravajuće videti da je taj prozivod uvučen u ovaj spor", poručio je portparol SWA.

"Industrija škotskog viskija se dosledno protivila nametanju carina jer to šteti ekonomijama na obe strane Atlantika, koje se oslanjaju na trgovinu zarad njihovog kontinuiranog prosperiteta. Ponovo pozivamo vladu Velike Britanije, EU i američku administraciju da reše ovu situaciju", dodao je portparol te asocijacije.

Ukupna vrednost izvoza škotskog viskija je prošle godine iznosila 4,7 milijardi funti (5,7 milijardi dolara), a Sjedinjene Države bile su daleko najveće izvozno tržište za tu industriju, sa vrednošću izvoza od nešto preko milijardu funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: