Proizvođači viskija na mukama: "Nemojte da nas uvlačite u vaš spor"

Edinburg -- Škotska Asocijacija proizvođača viskija (SWA) pozvala je Sjedinjene Države i Evropsku uniju da okončaju trgovinski spor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, vanVonno, 7176685
Foto: Depositphotos, vanVonno, 7176685

Ovaj apel je usledio nakon što je zvanični Vašington zapretio tarifama na evropske proizvode u vrednosti četiri milijarde dolara, među kojima je i najpoznatiji škotski izvozni proizvod - viski.

SAD su juče pojačale pritisak na Evropu zapretivši tarifama na uvoz dodatne robe iz EU, uključujući masline, italijanski sir i škotski viski, prenosi agencija Rojters.

"Na izvoz škotskog viskija u SAD se 20 godina primenjivala nulta tarifa, pa je razočaravajuće videti da je taj prozivod uvučen u ovaj spor", poručio je portparol SWA.

"Industrija škotskog viskija se dosledno protivila nametanju carina jer to šteti ekonomijama na obe strane Atlantika, koje se oslanjaju na trgovinu zarad njihovog kontinuiranog prosperiteta. Ponovo pozivamo vladu Velike Britanije, EU i američku administraciju da reše ovu situaciju", dodao je portparol te asocijacije.

Ukupna vrednost izvoza škotskog viskija je prošle godine iznosila 4,7 milijardi funti (5,7 milijardi dolara), a Sjedinjene Države bile su daleko najveće izvozno tržište za tu industriju, sa vrednošću izvoza od nešto preko milijardu funti.

strana 1 od 185 idi na stranu