Opalo međudržavno poverenje: Azijski tigar biće uklonjen sa liste "belih država"

Japan će uvesti ograničenja na izvoz u Južnu Koreju, a kao razlog navodi "opadanje međunarodnog poverenja" u odnosima izmedju azijskih suseda.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2019.

16:54

Opalo međudržavno poverenje: Azijski tigar biće uklonjen sa liste
Foto: Depositphotos, seewhatmitchsee, 23868365

Japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije saopštilo je da od danas sprovodi javnu anketu u nastojanju da Južnu Koreju ukloni sa liste takozvanih "belih država", kao što su SAD i evropske zemlje, koje imaju minimalna ograničenja u trgovini, prenosi agencija AP.

Počev od četvrtka, japanski proizvodjači moraće da podnose zahtev za odobrenje za svaki pojedinačni ugovor koji se odnosi na tehnologiju, kao što je, na primer, prodaja fluorisanih poliamida koji se koriste za displejeve, saopštilo je ministarstvo.

Pre ovog poteza Tokija, za izvoz je bio potreban samo jedan zahtev za dobijanje dozvole koja je "pokrivala" svaki pojedinačni ugovor. Sada će dobijanje dozvole od ministarstva biti usporeno u proseku za 90 dana, rekao je jedan zvaničnik iz japanskog ministarstva, koji je tražio da ostave anoniman, navodi agencija AP.

U saopštenju se ne kaže šta tačno stoji iza ove odluke, ali, kako napominje američka agencija, odnosi izmedju dve zemlje su se pogoršali kada je južnokorejski Vrhovni sud naložio oduzimanje imovine jedne japanske kompanije u toj zemlji nakon što je odbila da isplati obeštećenje za prisilan rad tokom Drugog svetskog rata.

"Ovo nije mera odmazde'', izjavio je zamenik generalnog sektetara japanske vlade Jasutoši Nišimura, dodajući da je ona doneta zbog generalnih poteškoća u "održavanju odnosa poverenja sa Južnom Korejom u sprovodjenju kontrole izvoza".

Reagujući na odluku Tokija, južnokorejsko Ministarstvo trgovine je saopštilo da će se "odlučno" pozabaviti ovom japanskom merom, nazivajući je "nepravednom" akcijom koja krši pravila Svetske trgovinske organizacije.

Seul smatra da je ova japanska mera za žaljenje, rekao je novinarima u Južnoj Koreji Park Tae-sung, visoki zvaničcnik u Ministarstvu trgovine, industrije i energetike.

On je dodao da je potrebna iscrpna analiza kako bi se proučile posledice koje će ova japanska mera imati na južnokorejski izvoz poluprovodnika.

Takodje, Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je objavilo da je zamenik šefa diplomatije pozvao japanskog ambasadora u Seulu i zatražio da Japan povuče ograničenja na izvoz materijala koji se koriste u tehnološkim proizvodima.

Inače, u presudi iz oktobra prošle godine, najviši sud Južne Koreje naložio je korporaciji "Nippon Steel & Sumitomo Metal" da plati po 100 miliona vona (88.000 dolara) svakom od četiri tužitelja koji su pod prisilom radili za tu kompaniju u vreme japanske kolonizacije Korejskog poluostrva od 1910-45. godine.

Kompanija je to odbila, priklonivši se dugogodišnjem stavu Japana da su sva pitanja vezana za kolonijalno doba rešena sporazumom iz 1965. kojim su obnovljeni diplomatski odnosi izmedju dve zemlje. Zvanični Tokio je takodje odbacio ovu odluku.

Vrhovni sud Južnoj Koreje je doneo sličnu presudu i za "Mitsubishi Heavi Industries" da finansijski obešteti 10 Korejanaca za prinudni rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: