Vrednost dolara blago pala, očekuje se smanjenje kamatnih stopa

Amerika -- Vrednost dolara blago je pala prošle nedelje jer će američka centralna banka verovatno već u julu smanjiti ključne kamatne stope.

Izvor: SEEbiz
Podeli
FOTO: Depositphotos,  selensergen
FOTO: Depositphotos, selensergen

Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,1 odsto, na 96,13 bodova, blizu najnižeg nivoa za tri godine.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku oslabila 0,1 odsto, pa je cena evra dostigla 1,1370 dolara.

U odnosu na japansku valutu, vrednost dolara porasla je, pak, 0,5 odsto, na 107,85 jena i tako se odmakla od najnižeg nivoa za pet meseci,prenosi SEEbiz

Američka valuta je pod pritiskom jer je prilično jasno da bi FED već u julu mogao da smanji kamatne stope, čime bi se završio višegodišnji ciklus povećanja kamata.

Doduše, predsednik američke centralne banke Džerom Pauel bio je prošle nedelje suzdržan u svojim porukama, pa je kazao da Fed razmatra da li nesigurnost po pitanju američkih carina, sukob SAD-a s trgovinskim partnerima i slabljenje inflacije zahtevaju smanjenje kamata.

On ja i istakao da je FED nezavistan i izolovan od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke predsednika SAD-a Donalda Trampa koji je pozvao centralnu banku da smanji kamate za pola postotnog boda i kazao da FED "na zna što radi".

strana 1 od 171 idi na stranu