Vrednost dolara blago pala, očekuje se smanjenje kamatnih stopa

Vrednost dolara blago je pala prošle nedelje jer će američka centralna banka verovatno već u julu smanjiti ključne kamatne stope.

Svet

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 30.06.2019.

11:11

Vrednost dolara blago pala, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
FOTO: Depositphotos, selensergen

Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,1 odsto, na 96,13 bodova, blizu najnižeg nivoa za tri godine.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku oslabila 0,1 odsto, pa je cena evra dostigla 1,1370 dolara.

U odnosu na japansku valutu, vrednost dolara porasla je, pak, 0,5 odsto, na 107,85 jena i tako se odmakla od najnižeg nivoa za pet meseci,prenosi SEEbiz

Američka valuta je pod pritiskom jer je prilično jasno da bi FED već u julu mogao da smanji kamatne stope, čime bi se završio višegodišnji ciklus povećanja kamata.

Doduše, predsednik američke centralne banke Džerom Pauel bio je prošle nedelje suzdržan u svojim porukama, pa je kazao da Fed razmatra da li nesigurnost po pitanju američkih carina, sukob SAD-a s trgovinskim partnerima i slabljenje inflacije zahtevaju smanjenje kamata.

On ja i istakao da je FED nezavistan i izolovan od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke predsednika SAD-a Donalda Trampa koji je pozvao centralnu banku da smanji kamate za pola postotnog boda i kazao da FED "na zna što radi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: