Tramp ipak nije odustao: Amerika neće ukinuti takse Kini, samo im nećemo staviti nove

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD neće ukinuti trgovinske tarife za kinesku robu.

Svet

Izvor: Sputnik

Subota, 29.06.2019.

09:23

Tramp ipak nije odustao: Amerika neće ukinuti takse Kini, samo im nećemo staviti nove
FOTO: Epa, Neil Hall

To je iznenađenje budući da je dan ranije, kineski predsednik Ksi Đinping objavio veliki, novi plan za smanjenje tarifa i uklanjanje drugih prepreka u pokušaju povećanja uvoza, trgovine i otvorenosti kineske ekonomije.

Tramp je rekao da su on i njegov kineski kolega Ksi Đinping dogovorili nastavak trgovinskih razgovora.

"Nastavićemo da pregovaramo i obećao sam da barem za sada nećemo ukidati tarife za Kinu. Nećemo dodavati dodatni ogromni iznos od 350 milijardi dolara, koji bi mogli biti oporezovani. Mi to ne radimo. Radićemo sa Kinom na tome gde smo stali", rekao je Tramp.

SAD i Kina ušle su u trgovinski rat sredinom 2018. godine, kada je Trampova administracija donela odluku da uvede 25 odsto tarifa na 50 milijardi dolara vrednu kinesku robu.

Od tada, dve velike ekonomske sile nastavile su da jedna drugoj nameću nove tarife.

Tramp je nedavno zapretio da će carine uvesti i na preostalih 300 milijardi dolara kineske robe koja se ne oporezuje prilikom ulaska u Sjedinjene Države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: