Bogati žele biti još bogatiji: Smanjuju proizvodnju, povećavaju cenu

Očekuje se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) na sastanku sledeće sedmice produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje "crnog zlata".

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.06.2019.

15:36

Bogati žele biti još bogatiji: Smanjuju proizvodnju, povećavaju cenu
Foto: Depositphotos, sukmaraga

Saveznici u naftnom kartelu će razgovarati i o potencijalno još većem rezanju isporuka, najavljuje irački ministar nafte Tamer Gadban.

"U najmanju ruku, biće produženo važenje sporazuma sa sadašnjim nivoom limitiranja prozivodnje jer dosadašnji efekti još nisu dovoljni... bilo je efekata do odredjenog nivoa kako bi se smanjila prevelika ponuda na tržištu, a sada ima ideja ili apela da se dogovori još veće rezanje", izjavio je Gadban, a prenosi Rojters.

Dodao je da će to pitanje biti razmatrano u Beču, ali je odbio da precizira koji alternativni nivo smanjenja se predlaže.

Rojters je ranije ovog meseca izvestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Alžir izašao sa inicijativom da se dodatno "zavrnu slavine" na naftnim bušotinama za nekih 600.000 barela dnevno.

Dogovor između OPEK-a i saveznika izvan naftnog kartela, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, koji je na snazi od 1. januara, ističe krajem ovog meseca.

Članice i nečlanice OPEK-a će na sastancima 1. i 2. jula u Beču, razmatrati dalje korake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: