Planeta odahnula: Kraj trgovinskog rata blizu, finalizovali 90 odsto dogovra

Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je danas da su SAD i Kina gotovo nadomak postizanja trgovinskog sporazuma.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

13:14

Planeta odahnula: Kraj trgovinskog rata blizu, finalizovali 90 odsto dogovra
Foto: Depositphoto, tangducminh

"Finalizovali smo oko 90 odsto dogovora i mislim da postoji način da ovo završimo", rekao je Menučin za CNBC u Manami, u Bahreinu.

Izrazio je uverenje da će američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si DJinping ostvariti napredak u trgovinskim pregovorima na predstojećem sastanku Grupe 20 ovog vikenda.

"Poruka koju želimo da čujemo je da oni žele da se vrate za pregovarački sto. Predsednik Tramp i predsednik Si imaju veoma neposredan odnos saradnje. Imali smo produktivan sastanak na poslednjem samitu G-20", naveo je Menučin.

Dodao je i da se nada da bi sporazum mogao biti postignut do kraja godine, ali za to je , kako kaže, "potrebno uložiti sve napore".

Tramp se u subotu sastaje sa kineskim kolegom Si DJinpingom na samitu u Osaki, u Japanu, a ishod sastanka bi, kako ocenjuje CNBC, mogao biti ključan za globalnu ekonomiju i finansijska tržišta koja su bila uzdrmana tokom 18 meseci trgovinskih tenzija izmedju dva svetska ekonomska džina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: