Britanci se uplašili: Bregzit "ubija" auto-industriju - dnevni gubitak 70 miliona funti?

London -- Britanska auto-industrija apelovala je na budućeg premijera Britanije da obezbedi da izlazak ove zemlje iz Evropske unije ne utiče na trgovinu sa EU.

Izvor: Beta
Podeli
foto: Depositphotos, Aquir014b
foto: Depositphotos, Aquir014b

U suprotnom, odnosno u slučaju Bregzita bez dogovora dve strane, upozoravaju oni, došlo bi do uvođenja tarifa u vrednosti od više milijardi funti i poremećaja na granici koji bi naneli veliku štetu britanskoj automobilskoj industriji, prenosi agencija Rojters.

Direktor britanskog Društva proizvođača motornih vozila i trgovaca (SMMT) Majk Hovs kaže da se posledice Bregzita već osećaju.

"Već vidimo posledice od neizvesnosti, straha da ne dođe do dogovora. Prvi posao novog premijera mora biti da osigura dogovor koji će sačuvati trgovinu bez trzavica, jer, za našu industriju, Bregzit bez dogovora nije opcija koju možemo sebi da priuštimo", izjavio je Hovs.

Obraćajući se poslovnim liderima i političarima na godišnjoj konferenciji u Londonu, on je dodao: "Automobili su važni za trgovinu i ekonomiju Velike Britanije, i ovaj izveštaj pokazuje da, ako se donesu pravi izbori, moguća je svetla budućnost."

Britanska automobilska industrija strahuje da će u slučaju neadekvatnog izlaska Britanije iz EU, njenog najvećeg izvoznog tržišta, doći do uvođenja tarifa u visini do 10 odsto na gotove modele, kao i do zastoja na granicama. Kašnjenja u proizvodnji, prouzrokovana ograničenjima u trgovini, koštala bi dodatnih 50.000 funti po minuti, što je ukupno 70 miliona funti dnevno, procenjuje SMMT. Kandidati za novog premijera, Boris Džonson i njegov rival Džeremi Hant, izjavili su da je izlazak Britanije iz EU bez dogovora moguć, iako to nije opcija koju preferiraju.

U aprilu je britanski automobilski sektor pao za 44,5% u poređenju sa istim periodom 2017. godine, kao rezultat brojnih zatvaranja fabrika koje su se vremenski podudarale sa prvobitnim datumom odlaska Britanije iz EU. SMMT upozorava da bi, bez doprinosa automobilske industrije, koji iznosi 18,6 milijardi funti godišnje, Velika Britanija sa 10. pala na 14. mesto liste najvećih svetskih izvoznika robe

strana 1 od 171 idi na stranu