Robot patka pliva kroz pirinčana polja i uništava korov

Za uzgajivače pirinča, patke su bile održiv način da sačuvaju useve zdravim, jer su one uništavale korove, jele bube i đubrile useve bez štetnih hemikalija.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

10:00

Robot patka pliva kroz pirinčana polja i uništava korov
FOTO: EPA, LYNN BO BO

A sada tehničar zaposlen u kompaniji Nisan nudi alternativu kada ptice nisu opcija.

Radnik japanskog giganta testira robota patku koji luta pirinčanim poljima, muteći vodu svojim gumenim četkama kako bi sprečio da korov dobije dovoljno sunčeve svetlosti da raste – to je Rumba za pirinčana polja.

Iako je to lični projekat, on je u potpunosti realizovan sa GPS-om, bežičnom internet-vezom i solarnom energijom kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu, prenosi PC Press.

Nisan nije signalizirao namere da masovno proizvede robota. Međutim, podržava napore svog tehničara, tako da je možda samo pitanje vremena kada ćete videti ovog simpatičnog bota kako patrolira poljima.

U ovom trenutku, roboti kao što je ovaj mogli bi da budu od posebne korisni za Japan. Interes zemlje za radnim robotima podstiče se delom zbog opadajuće stope broja stanovnika i rezultirajućeg nedostatka osoblja. Ovakvi roboti mogu da vode računa o velikim farmama pirinča bez potrebe za većim brojem radnika, posebno zato što se roboti ne umaraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: