Saterani u ćošak: Brisel dao rok da do januara 2020. moraju da vrate dug

Rim/Brisel -- Evropska komisija bi mogla dati Italiji rok do januara da napravi izmene u fiskalnoj politici u skladu sa disciplinskim postupkom EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphoto, delpieroo, 76115139
Foto: Depositphoto, delpieroo, 76115139

Ova informacija se navodi u zapisniku sa jednog sastanka Komisije.

Ukoliko vlada u Rimu ove nedelje ne izvrši prilagodjavanja u svojim budžetskim planovima za 2019. i 2020. godinu, očekuje se da će Evropska komisija 2. jula predložiti da se pokrene disciplinski postupak protiv Rima zbog sve većeg duga Italije, prenosi agencija Rojters.

Taj postupak, koji će ministri finansija EU morati da podrže na sastancima 8. i 9. jula, primorao bi Italiju da brzo pooštri fiskalnu politiku ili se suoči sa kaznama.

Prema pravilima EU, kada se pokrene disciplinski postupak protiv države članice, Komisija može odrediti kratke rokove za preduzimanje neophodnih akcija. Najkraći rok je tri meseca, što bi značilo da bi Rim trebalo da usvoji nove fiskalne mere do oktobra.

Zvanični Brisel, medjutim, razmatra da Italiji da šest meseci za rešavanje najhitnijih manjkavosti, navodi se u zapisniku sa sastanka Komisije od 5. juna.

Nakon tog sastanka, Komisija je saopštila da je procedura protiv Italije opravdana jer je ta zemlja prekršila propise EU o dugu u 2018. godini, a ove i naredne godine će se, kako je procenjeno, još vise udaljiti od dogovorenih ograničenja.

Javni dug Italije porastao je na 132,2 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2018. godini, što je više nego dvostruko više od gornje granice EU od 60 odsto BDP-a.

strana 1 od 171 idi na stranu