Milijarder priznao: Zbog ove životne greške sam upropastio sve

SAD -- Najveća greška koju je napravio Bil Gejts, osnivač Majkrosofta, bila je davanje Guglu prilike da pokrene Android - standardnu platformu koja ne pripada Eplu.

Izvor: Investitor.me
Podeli
FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET
FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET

On je to sam priznao na događaju kompanije Vilidžg global koju podržava.

"U svetu softvera, posebno kad se radi o platformama, to je tržište u kojem pobednik odnosi sve", rekao je Gejts na tom događaju.

Otkrio je da je najveća greška ikad bilo loše rukovođenje koje je dovelo do toga da Majkrosoft ne bude ono što je Android.

"Bilo je prirodno da Majkrosoft u tome pobedi. Postoji prostor za samo jedan operativni sistem koji nije Eplov i koliko to vredi? 400 milijardi, koje bi završile kod kompanije M (Microsoft) umesto kod kompanije G (Google)", kazao je Gejts.

Gugl je kupio Android Inc. za najmanje 50 miliona dolara i 2007. je najavio novi mobilni sistem koji će omogućiti pristup internetu većem broju ljudi, prenosi Foks biznis.

Gejts kaže da je dopuštanje Guglu da se dočepa te prilike s Androidom jedna od najvećih grešaka svih vremena, ali uprkos tome, smatra da je Majkrosoft vrlo jak.

"Mi smo vodeća kompanija. Da tu nismo pogrešili, bili bismo najveća kompanija. Ali dobro", zaključio je.

Inače, Gejts je druga najbogatija osoba na svetu - iza Džefa Bezosa, osnivača Amazona, s neto vrednošću 102,9 milijardi dolara, prema proceni Forbsa.

Svet

strana 1 od 171 idi na stranu