Brutalno kažnjeni za prevaru: Dizel skandal koštao proizvođača Mercedesa stotine miliona evra

Štutgart -- Dajmler, nemačka automobilska kompanija koja proizvodi Mercedes-Benc, smanjila je očekivanja profita za 2019. za stotine miliona evra.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: EPA/FOCKE STRANGMANN
FOTO: EPA/FOCKE STRANGMANN

Finansijski pad poslednji je pad od skandala sa štetnim emisijama gasova dizel motora koji je potresao nemačku automobilsku industriju.

Kompanija je saopštila da će "različiti tekući državni postupci i mere koje se odnose na dizel vozila" uticati na dobit kompanije u drugom kvartalu za fiskalnu godinu 2019. godine.

U saopštenju se navodi da se očekuje povećanje troškova vezanih za te postupke.

Nemački proizvođači automobila suočeni su sa višegodišnjom kontrolom štetnih emisija gasova koje proizvode dizel vozila, piše CNN.

To ispitivanje proizilazi iz priznanja drugog nemačkog proizvođača automobila - Folksvagen (VLKAF) iz 2015. - da je opremio milione dizel motora da prevare testove emisija štetnih gasova.

Otkriveno je da je to uništilo poverenje potrošača i regulatora u dizel tehnologiji i koštalo Folksvagen na desetine milijardi dolara.

Evropska komisija je u aprilu saopštila da su Folksvagen, BMV (BMVII) i Dajmler (DDAIF) prekršili antimonopolska pravila tako što su zajedno odložili uvođenje dva sistema za čišćenje emisija između 2006. i 2014. godine.

Dajmler je tada rekao da "intenzivno sarađuje" sa Komisijom i nije očekivao da će biti kažnjen.

U nedelju, Dajmler je rekao da će dobit za 2019. godinu biti u suštini jednaka prošlogodišnjoj.

strana 1 od 171 idi na stranu