Kuće budućnosti: Zidovi s pametnim biljkama kontrolisaće kvalitet vazduha

Pametni biljni zidovi će moći da prepoznaju štetne agense tako što će postati spoj organskog dizajna i savremenih tehnologija.

Svet

Izvor: Gradnja

Nedelja, 23.06.2019.

13:00

Kuće budućnosti: Zidovi s pametnim biljkama kontrolisaće kvalitet vazduha
FOTO: EPA, BARBARA WALTON

Nil Stjuart sa Univerziteta Tenesi i njegove kolege objavili su studiju u časopisu Science u kojoj modifikovane kućne biljke, kao što je ukrasni duvan, menjaju boju pod UV i LED svetlom kad su izložene, takozvanim, VOC česticama. Te čestice uključuju štetne hemijske spojeve koji mogu biti kratkoročno ili dugoročno negativne za ljudsko zdravlje.

Naučnici su sarađivali s dizajnerima kako bi spojili svojstva biljaka s estetikom. Tako je došlo do predloga izrade zidova u kojima bi raslo takvo bilje.

Nije prvi put da naučnici koriste biljke kao biosenzore dizajnirane biotehnologijom, piše portal Gradnja.

Time se bavi jedna čitava nova grana nauke zvana sintetička biologija. Ona omogućuje da farmeri uzgajaju kulture otporne na razne parazite i bolesti bez upotrebe otrova.

Više studija s biljkama

Stjuart je dosad već učestvovao u više studija u kojima su biljke bile dizajnirane da reaguju na određene uslove kao što je, na primer, premalo ili previše prisutnosti azota, piše Geek.

Takve biljke, recimo, isijavaju sjaj određene boje kad se gledaju pod specijalno dizajniranim filterima. U ovoj konkretnoj studiji, Stjuart je otišao i korak dalje.

Razvijen je koncept koji spaja sintetičku biologiju s estetikom, u kojem se nalaze biosenzorske biljke koje su direktno posađene u specijalno dizajnirane kućne vertikalne bašte, to jest, ukrasne zidove. Takvi "živi zidovi" sadrže biosenzore koji mogu da detektuju različite nečistoće poput plesni, radona ili azotnih oksida.

Pogledaj lišće i saznaj kakav je vazduh

Stjuart objašnjava kako biosenzori biljaka mogu biti dizajnirani da reaguju na štetne agense na više različitih načina, kao što bi bilo postupno menjanje boje lišća ili upotreba fluorescencije.

"Biljke mogu da učine puno više od ukrašavanja naših prostora. One bi mogle da nas upozore na prisutnost opasnosti u našem okruženju", kaže on.

Naučnici ovu ideju itekako nameravaju da odvedu dalje od samog koncepta pa uskoro možemo da se nadamo da će se cela priča polako iz laboratorija preneti u naše domove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: