Vrednost dolara oštro pala nakon najave mogućeg smanjenja kamatnih stopa

Vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je oštro pala, jer je američka centralna banka najavila moguće smanjenje ključne kamatne stope.

Svet

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 23.06.2019.

10:00

Vrednost dolara oštro pala nakon najave mogućeg smanjenja kamatnih stopa
FOTO: Depositphotos, selensergen

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, potonuo je prošle nedelje 1,2 odsto, na 96,22 boda, blizu najnižeg nivoa u tri meseca. Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku oslabila 1,4 procenta, pa je cena eura dostigla 1,1365 dolara, najviši nivo tokom tri meseca.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara pao je za 1,2 odsto, na 107,30 jena.

Pad američke valute posledica je prilično jasnih signala Feda da bi uskoro mogao da smanji ključne kamatne stope.
Održati rast privrede

Naime, u sredu su, nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda ostavili kamatne stope nepromenjene, ali su iz saopštenja izostavili poruku koju su mesecima ponavljali - da će biti 'strpljivi' po pitanju prilagođavanja kamata.

FED smanjuje kamate u julu?

Umesto toga, poručili su da će 'delovati adekvatno' kako bi održali rast privrede, a signalizirali su i da bi do kraja ove godine mogli smanjiti kamate i za 0,50 procentnih poena. Zbog toga je vrlo verovatno da će Fed smanjiti kamate već u julu, a neki ulagači igraju na to da bi do kraja godine mogao smanjiti kamate i za 0,75 procenata.

Japanska valuta je, pak, ojačala jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Nesigurnost zbog SAD i Irana

Nesigurnost na tržištima zavladala je zbog rasta napetosti između SAD i Irana, nakon što je Iran u četvrtak srušio američku bespilotnu letelicu.

I evro je prošle nedelje snažno ojačao prema dolaru, zahvaljujući iznenađujuće dobrim pokazateljima o poslovnim aktivnostima u Nemačkoj i Francuskoj u junu. Zbog toga su u drugi plan pali nagoveštaji čelnika Evropske centralne banke (ECB) Marija Dragija da bi ECB mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Ipak, ako se nastavi slabljenje privrede, i ECB i Fed uskoro bi mogli uvesti podsticajne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: