Zlatna koka u Africi: Američka kompanija preuzela jedno od najvećih nalazišta gasa

Američka energetska kompanija "Anadarko" planira da uloži 25 milijardi dolara u vađenje gasa u teritorijalnim vodama Mozambika.

Svet

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 20.06.2019.

08:33

Zlatna koka u Africi: Američka kompanija preuzela jedno od najvećih nalazišta gasa
Foto: Epa, Jens Buettner

"Ovo je najveća inostrana direktna investicija u istoriji naše zemlje", rekao je predsednik Mozambika Filipe Nyusi na ceremoniji potpisivanja ugovora s čelnicima "Anadarka".

Ekspaltacija gasa treba da počne 2024. godine. Procenjuje se da će proizvoditi 12 miliuna tona.

Kako se navodi, ovaj projekt "udvostručiće BDP Mozambika", istakao je Al Volker, direktor američke kompanije.

U Anadarku su ponosni na najavljeno ulaganje, najavljujući otvaranje 5.000 radnih mesta direktno povezanih sa projektom i još 45.000 koij će indirektno biti povezani sa izgradnjom gasovoda.

Početkom decenije u pokrajini Cabo Delgado na severu Mozambika otkriveno je ogromno ležište zemnog gasa. U "Anadarku" su ranije saopštili da su rezerve prirodnog gasa u Mozambiku, kojih je do sada otkriveno 2.100 milijardi kvadratnih metara, spadaju među najbolje i najveće u svetu.

Procjenjuje se da bivša kolonija Portugalije raspolaže rezervama od nekih 5.000 milijardi kvadratnih metara gasa, što će je pozicionirati među najveće svetske izvoznike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: