Trgovinski rat Kine i SAD se nastavlja: Životinje ostaju bez hrane?

Kinesko ministarstvo trgovine zadržaće tarife na uvoz žitarica iz SAD-a koje su dobijene posebnim procesom suvog mlevenja kojim se dobija suva kukuruzna džibra.

Svet

Izvor: B92, www.reuters.com

Sreda, 19.06.2019.

10:11

Trgovinski rat Kine i SAD se nastavlja: Životinje ostaju bez hrane?
foto : Depositphoto, ruskpp

Ova žitarica je najznačajniji sporedni proizvod dobijanja bioetanola iz kukuruza.

Kineske tarife za uvoz ovih žitarica u SAD uvedene su 2016. godine po stopi od 33,8 odsto kada je uvoz hrane za životinje iz Sjedinjenih Država naglo pao. U svom saopštenju, ministarstvo je navelo zadržavanje carina kao glavni problem domaćih proizvođača. Dodali su da bi ukidanje ovih taksi povoljno uticalo na uvoz američkih žitarica u njihovu zemlju.

Kinesko-američko trgovinski odnosi pogoršali su se početkom maja kada su dve države povećale uvozne tarife. Međutim, prilika za rešavanje ovog problema ukazaće se već sledeće nedelje, na sastanku predsednika Donalda Trampa i Ksi Jinping.

Trgovinski rat dve države utiče i na turizam, te je 2018. broj kineskih turista koji su posetili Ameriku pao za 5,7 odsto, to jest na 2,9 miliona ljudi. Propaganda kineske vlade protiv Amerike utiče na kineske državljane koji se sve više okreću protiv SAD, verujući da su sada neprijatelji.

Kinesko ministarstvo kulture i turizma nedavno je upozorilo svoje državljane na opasnost od putovanja u SAD, navodeći nedavne slučajeve pljački, pucnjava i krađa. Opada i broj kineskih studenata u Americi a kao razlog navode se strah od nebezbednosti i sve prisutniji problemi sa vizama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: