Kina može da zaobiđe SAD: Dve evropske zemlje profitiraće od "trgovinskog rata"

Vašington -- Francuska i Nemačka su evropske zemlje koje će profitirati od eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine, predviđaju ekonomisti iz kompanije "Barkli".

Izvor: Novac.hr
Podeli
Foto: depositphotos, Volina, 1141952
Foto: depositphotos, Volina, 1141952

Američki komesar za trgovinu Vilber Ros navodi da je predsednik Donald Tramp spreman da uvede nove carine na preostalih 300 milijardi kineskog uvoza ako ne dođe do trgovinskog sporazuma.

Kristijan Keler, šef ekonomskih istraživanja u "Barkliju", u svojoj analizi navodi kako bi dodatni američki nameti mogli dovesti do zamene u međunarodnom trgovanju, i da bi zbog toga neke od evropskih zemalja mogle zameniti SAD, piše CNBC, a prenosi Novac.hr.

"Francuska, Nemačka, ali i Velika Britanija imaju najveću šansu da postanu novi saveznici Kine, i da u potpunosti zamene SAD", ističe Keler.

Svoju tezu stručnjaci iz "Barklija" temelje upravo na najgorem scenariju u kojem bi SAD uvele 25 odsto carine na gotovo svu kinesku robu, čime bi se bilateralna trgovina smanjila za oko 30 odsto.

U tom slučaju, Kelerov tim očekuje gubitak od 0,1 odsto BDP evrozone koji je temeljen na trgovini između SAD i Kine koja iznosi 1,6% odsto dodate vrednosti u evro-području. Međutim, Keler da kako bi upravo taj gubitak mogao biti nadoknađen zamenom trgovinskih partnera.

No nije sve tako pozitivno za Evropu. Osim potencijalno pozitivnog raspleta po Evropu, stručnjaci iz "Barklija" predviđaju da će negativno raspoloženje imati i negativan uticaj na evropsku ekonomiju, i da bi evrozona pre svega mogla zapasti u 'industijsku recesiju' zbog sve manjeg globalnog poslovnog poverenja.

strana 1 od 171 idi na stranu