EK: Povećana opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a

Protekcionizam širom sveta je prošle godine dostigao rekordan nivo zbog novih barijera koje su, uvođenjem tarifa, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

18:30

EK: Povećana opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a
FOTO: EPA, STEPHANIE LECOCQ

To se navodi u izveštaju Evropske komisije

U izveštaju Komisije o trgovinskim i investicionim ograničenjima navodi se i da su 23 zemlje koje nisu članice EU uvele 45 novih trgovinskih barijera u prošloj godini, čime je njihov ukupan broj dostigao rekord od 425 mera u 59 različitih zemalja.

Kina i Rusija su , imale "najproblematičnije" trgovinske mere, sa 37, odnosno 34 trgovinske barijere, respektivno.

Najveći broj trgovinskih ograničenja je prošle godine "podignut" u Kini i Alžiru, u svakoj zemlji po pet, a slede Sjedinjene Države i Indija sa po četiri barijere.

"Globalno gledano, uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, i to je veoma zabrinjavajuće“, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem na konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: