Češka je najveći uzgajivač uljane repice u EU, ali su građani zbog toga besni

Uljana repica buja u Češkoj, a gnevni stanovnici okrivljuju svog superbogatog premijera za to što je tu unosnu biljku proširio zemljom.

Izvor: index.hr
Podeli
FOTO: EPA, TAMAS SOKI.jpg
FOTO: EPA, TAMAS SOKI.jpg

Polja uljane repice pokrivaju 16 odsto obradive površine u Češkoj, što zemlju čini najvećim uzgajivačem u EU.

Premijer Andrej Babiš od toga ima najviše koristi, reći će mnogi u toj zemlji. On je, naime, vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, hemijskog i energetskog koncerna koji kontroliše celi ciklus uzgoja i obrade uljane repice.

Agrofert ne samo da uzgaja uljanu repicu nego i proizvodi đubrivo i pesticide, prodaje mašine za proizvodnju i delove biljke pretvara u biodizel.

"Gajenjem uljane repice uništavamo vodu, tlo i biodiverzitet jer toj biljci treba mnogo đubriva i herbicida", kaže botaničar Jakub Hruška iz Češke akademije nauka.

Babiš, drugi najbogatiji Čeh, tvrdi da je upravljačka prava nad Agrofertom preneo na fondaciju kako bi izbegao sukob interesa.

Evropska unija nije baš uverena u to, pa je pokrenula istragu o tome odlučuje li Babiš kao premijer o subvencijama koje potom ubire kao tajkun.

Dobra zarada

Češki poljoprivrednici, međutim, s uljanom repicom dobro zarađuju, otprilike dvostruko više nego sa pšenicom.

"Postoji dobro tržište za uljanu repicu i poreske olakšice za proizvodnju biogoriva", objasnio je Hruška.

To je Agrofertov poslovni model i učiniće sve što mogu da ga održe, dodaje.

Grupa nazvana Za Češku prirodu bez uljane repice ima hiljade poklonika na Fejsbuku koji tvrde da ne žele da im se zemlja pretvori u Agrofertistan.

FOTO: Epa, Gyorgy Varga
FOTO: Epa, Gyorgy Varga

Više đubriva

Agronom Petr Havel kaže da je uljanoj repici potrebno više đubriva.

Havel i Hruška kažu da je takozvana prva generacija biogoriva beskorisna jer njima nisu uspeli da smanje štetne emisije staklenika.

"Njihova korist za zaštitu okoline je zanemariva", rekao je Hruška, dodajući kako nije nemoguće da emisije generisane procesuiranjem uljane repice čak i nadmašuju tu korist.

"Ali Agrofert i dalje insistira na uljanoj repici jer ima moć. Rekao bih da je to najveći problem", kazao je Hruška.

Za prelaz na drugu generaciju biogoriva, što se već događa u zapadnoj Evropi, češke kompanije tehnološki još nisu spremne.

strana 1 od 171 idi na stranu