Vozač izbacio putnicu zbog "lošeg hidžaba"

Iranci su pronašli novu platformu za nastavak debate oko jedne od najosetljivijih tema njihovog društva: zakona o hidžabu.

Svet

Izvor: cdm.me

Ponedeljak, 17.06.2019.

11:04

Vozač izbacio putnicu zbog
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina, 232410586

Ovaj zakon koji obavezuju žene da pokriju svoja tela i kosu na konzervativni islamski način, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Reakcije su bile brze i žestoke nakon što je teheranski vozač Snapa (Snapp), najveće iranske onlajn firme za usluge prevoza, slične Uberu, odbio odvesti ženu na željeno odredište jer je navodno prekršila pravila oblačenja, prenosi CDM.

Incident je izašao u javnost preko Tvitera (Twitter), kada se mušterija požalila da ju je vozač Snapa, tokom oluje, ostavio nasred autoputa zbog "lošeg hidžaba".

Žena je, prema izveštajima, objavila informacije o vozaču na internetu rekavši da joj se Snap ispričao te da je čak obećao da će poduzeti mere protiv vozača.

Snap je javno stao na stranu vozača.

Foto: Depositphotos, rasica, 81045574
Žena, koja je tvitala pod imenom @poouyeh, izbrisala je pomenute tvitove i uputila izvinjenje vozaču, Snapu i "svima onima čiji su osećaji povređeni" incidentom, što je izazvalo zabrinutost da je možda bila prisiljena da se povuče.

U međuvremenu, u izjavi od 9. juna, Snap je rekao da će vozač biti pohvaljen zbog poštivanja pravila kompanije, koja, kako se navodi, jasno ističu "obavezu poštivanja hidžaba".

Prema islamskim zakonima koji se primjenjuju u Iranu od revolucije 1979. godine, od žena se traži da u javnosti pokriju svoju kosu i telo i da izbjegavaju usku odjeću. Restrikcije oko odeće dovele su do ljutnje i protesta pre četiri decenije, no uprkos tome ostale su na snazi.

U skorije vreme, žene su sve više pomerale granice noseći manje šalove ili uske kapute, otkrivajući više svoje kose. Neke su skidale šalove dok voze ili su na drugi način javno protestovale zbog zakona.

Neki od klijenata reagovali su obećavši da će prestati koristiti Snapove usluge zbog onog što opisuju kao nepoštovanje prava kupaca ili ugrožavanje žena. Drugi su optužili Snap za "samozadovoljnost" zato što su se, hvaleći vozača, ulizivali vlastima.

"U znak protesta protiv ovog bezakonja, izbrisala sam Snap iz svog mobilnog telefona", napisala je u tvitu novinarka i dokumentaristica Fatima Džamalpur.

Vozač Snapa, Said Abed, pojavio se prošle nedelje na državnoj televiziji kako bi ispričao svoju verziju incidenta. Rekao je da je ispunio svoju versku dužnost upozoravajući svog klijenta da se pokrije.

Kaže da je rekao mušteriji da bi se on mogao suočiti s policijom zbog prevoženja nepokrivene žene. Rekao je da je penzioner koji vozi za Snap kako bi spojio kraj s krajem.

"Rekao sam joj da popravi svoj šal i kao razlog naveo sam policiju, bez obzira na činjenicu da je meni važno promovisanje vrlina i sprečavanje poroka. Ali, ona je na vrlo nepristojan način odgovorila da bih trebao gledati svoja posla i nastaviti da vozim", kazao je Abed.

Njih dvoje su se raspravljali, rekao je, a onda je žena izašla iz automobila.

Informacije u kojima se navodi da su vlasti pozvale ženu na ispitivanje nisu potvrđene, te se ona nije pojavila u televizijskom prilogu.

Međutim, u prilogu je citiran "ekspert" koji je tvrdio da je žena prekršila iranski zakon time što je lične podatke vozača objavila na internetu. Isti ekspert je rekao da je vozač delovao poštujući iranski zakon i u skladu s islamskim principima.

Abeda su pohvalili tvrdolinijaši, među kojima je i komandant vazduhoplovnih snaga moćne Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Obraćajući se novinarima 10. juna, portparol pravosuđa Golamhusein Esmaili nazvao je Abeda "našim dragim bratom vozačem" rekavši da je njegov postupak "vredno postignuće" u sprovođenju islamskih načela o vrlinama i sprečavanju poroka.

Ultra tvrdolinijaški dnevnik Kajan izvijestio je kako se o Abedovom potezu već snima dokumentarni film.

U međuvremenu, zamjenik šefa policije Ajub Sulejmani izjavio je da bi vozači kompanija koje nude zajedničke vožnja trebali upozoravati svoje putnice na njihov hidžab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: