Konkurencija državnim penzionim fondovima: EU stvara panevropske penzije

Brisel -- EU krenula je u stvaranje panevropskih penzija, novog oblika štednje za starost koji bi se primjenjivao na celom području EU prema istim uslovima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, diego_cervo, 212784335
Foto: Depositphotos, diego_cervo, 212784335

Uvodenje panevropskog penzijskog modela potrajaće oko dve godine, a njegovo funkcionisanje nadziraće EIOP, panevropski regulator za osiguranje i penzijsko osiguranje.

Nacrt uredbe kojom se uvodi panevropska penzija još jednom treba da dobije zeleno svetlo Evropskog saveta i parlamenta, pa će početi da se primjenjuje godinu dana nakon objavljivanja u Službenom glasilu.

Evropska komisija tvrdi da samo 27 posto Evropljana starosti od 25 do 59 godina dodatno štedi za starost, što predstavlja veliki problem kada odu u penziju. Hrvatska je prema visini penzija u odnosu na plate od 39 posto druga najlošija članica EU posle Irske gde su obvezni doprinosi za penziju niski što se u starosti preliva i na penzije koje iznose svega 35 odsto plate.

Penzija porosečnog evrospkog penzionera starosti od 65 do 74 godine iznosi 58 odsto plate koju zaradjuju radnici izmedju 50 i 59 godina. Ako kao pedesetogodišnjaci zaraduju 2.000 evra mesečno, kao 70-godišnjacima penzija i je 1.160 evra, navodi Evropska komisija o studiji koja objašnjava razloge za formiranje panevropskih penzijskih fondova.

Radniku u Hrvatskoj kome je u 50-im godinama plata bila 6.000 kuna penzija će biti 2.340 kuna. Nakon bogatog Luksemburga gde su penzije samo 12 posto manje od plata, po visini penzija prednjače Italija (69 posto), Francuska (68 posto) i Madjarska (67 posto). Austrijske, poljske i slovačke penzije iznose 62 odsto plate, Češke su na polovini radničkih primanja, u Sloveniji su 47 posto, a u Nemačkoj 46 odsto. Panevropske penzije bi trebalo da dopunjavaju postojeći penzijski sistem.

Svet

strana 1 od 171 idi na stranu