U ovim gradovima su najskuplje kirije: Zbog stanarina u Nemačkoj nema velikih zarada

Prema podacima ASNS-a, 2017. godine približno 100.000 srpskih državljana je otišlo na rad u Nemačku.

Svet

Izvor: Bizlife

Ponedeljak, 17.06.2019.

09:44

U ovim gradovima su najskuplje kirije: Zbog stanarina u Nemačkoj nema velikih zarada
Foto: Depositphotos, bedobedo, 9147691

Privučeni boljim životnim standardom i većim primanjima sve veći broj radnika se odlučuje da trajno ili privremeno radi u najjačoj evropskoj ekonomiji.

Nemačka je primaljiva pošto je potpuno otvorila vrata za strane radnike. Naši ljudi mogu da uštede. Međutim, nisu svi delovi ove države jednako razvijeni, a u nekim oblastima hrana i smeštaj su presukupi.

Plate su veće ali i izdaci, posebno stanarine koje nezaustavljivo rastu. Prema najnovijoj studiji poslaničkog kluba Levice u Bundestagu, kirije su se u poslednjih pet godina povećale za 11,4 odsto. U mnogim gradovima na stanarinu sada prosečno odlazi 46 odsto plate. Najviše cene stanova su u Minhenu i Frankfurtu gde se cene kvadratnog metra kreću od 18 to jest 14,2 evra po kvadratnom metru stambene površine, prenosi Bizlife.

Proleće ove godine obeležili su protesti nemačkih državljana koji zahtevaju ograničenje cena i oduzimanje nekretnina velikim firmama koje izdaju stanove. Mnogi stanovi koji su nekada bili u javnom vlasništvu sada su u rukama koncerna i to je osnovni razlog skoka cena kirija.

Vonovia, najveći nemački koncern koji izdaje stanove, ima više od 300.000 stambenih jedinica. Jedan od njegovih ciljeva je, kako kaže Suzane Heg, profesorka za geografsko istraživanje gradova iz Frankfurta, „da stalnim povećanjem kirija ostvari dobit koja se prebacuje akcionarima“.

Građanska inicijativa Berlina je Senatu ovog grada-pokrajine predala peticiju kojom se traži oduzimanje stanova velikim koncernima. To bi značilo da bi koncerni bili primorani da stanove prodaju državi koja bi ih da ih iznajmljivala po znatno pristupačnijim cenama.

Ono što srpskim državljanima predstavlja dodatni problem je to da nemački stanodavci radije izdaju smeštaj Nemcima nego strancima zbog lakše komunikacije, te se često javlja potreba za privremenim smeštajem, a potraga za stanom može trajati mesecima. Srbe širom Nemačke iznajmljivanje stana mesečno košta od 500 do 1.300 evra, odnosno i više od 1.500 evra ukoliko odluče da zakupe kuću. Pored sve manjeg izbora stanova i paprenih cena, srpski državljani imaju problema jer veliki broj stanodavaca odbija podstanare zbog neverovatnih razloga. Srpska državljanka Maja Milenković navodi da je njena porodica više puta bila odbijena od strane vlasnika stanova zbog toga što imaju dvoje dece što predstavlja poteškoću za kasniji raskid podstanarskog ugovora.

Prema statistikama, samo oko 11 odsto srpskih državljana u Nemačkoj su vlasnici stanova ili kuća. Razlog što na vreme nisu kupili nekretnine sociolozi vide u tome, da je najveći broj doseljenika "prve generacije" nameravao da se vrati u Srbiju. U svakom slučaju, preporuka Srbima glasi, da se kod svakog najavljenog povećanja kirija dobro informišu, da li je to povećanje u skladu sa presudom Saveznog vrhovnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: