Pobeda Rusije: Savet bezbednosti nije pronašao pravne osnove za zaustavljanje "Severnog toka 2"

Moskva -- Savet bezbednosti Rusije nije pronašao pravne osnove za zaustavljanje "Severnog toka 2".

Izvor: Sputnik
Podeli

Ovo je izjavio je zamenik sekretara SB Aleksandar Venedektov u intervjuu "Rosijskoj gazeti".

"On je u potpunosti u skladu sa normama međunarodnog pomorskog i ekološkog prava, Trećeg energetskog paketa, finskih, švedskih, danskih i nemačkih zakona", rekao je Venediktov, prenosi Sputnjik.

Po njegovim rečima, protivnici "Severnog toka 2", zbog nedostatka realnih argumenata, izlaze van pravnog polja, koristeći nezakonite instrumente koji su, ne samo usmereni protiv ruskog gasovoda, već i prete međunarodnoj ekonomiji.

"Uspešni završetak projekta pomaže visoka zainteresovanost naših partnera za njegovo brzo pokretanje. Pritom, ta zainteresovanost ima isključivo ekonomski, a ne politički karakter", dodao je on.

Venediktov podseća da je nedavno američka agencija za konsalting "Artur Litl" predstavila izveštaj o tome kakve koristi će imati evropska ekonomija od realizacije projekta.

"Radi se o pozitivnom efektu u razmeri od nešto manje od 10 milijardi evra i 57 hiljada radnih mesta, od kojih će skoro 4 milijarde evra i 24 hiljade radnih mesta pripasti Nemačkoj. Ako se uzmu indirektni faktori, cifre će biti još veće. Dobar ekonomski impuls će imati Finska, Danska, Švedska, Holandija, Norveška, Italija i Velika Britanija", naveo je Venediktov.

"Motivacija protivnika "Severnog toka 2" je takođe ekonomska. Perspektiva pojave moćnog konkurenta na tržištu gasa plaši niz uticajnih energetskih korporacija, tim pre što je tečni prirodni gas koji oni predlažu kao alternativu našem je 30 odsto skuplji“, rekao je zamenik sekretara Saveza bezbednosti.

strana 1 od 171 idi na stranu