Poskupljuju avionske karte? Uvode se nove takse

Brisel -- Evropske zemlje razmatraju uvodjenje novih taksi u avio-sabraćaju zbog zagadjenja koje proizvodi, što bi značajno poskupelo cene avio-karata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphoto, 21034345, happyalex
Foto: Depositphoto, 21034345, happyalex

Već mesecima se u avio industriji raspravlja o uvodjenju ekološke takse, zbog kritika da je komercijalna avijacija odgovorna za veliki udeo ukupne emisije ugljen-dioksida (CO2).

Prema medjunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO), radi se o dva odsto ukupne količine ovih izduvnih gasova, dok nevladina organizacija Climate Action Network procenjuje da je u pitanju pet odsto, prenosi podgorički Investitor.

Švedska je već uvela taksu na kerozin koja trenutno iznosi od šets do 38 evra po avio karti, a u ovoj zemlji sve su glasnije prozivke da je "sramota putovati avionom".

Francuska analizira mogućnost da ukine sve domaće letove za koje postoji zamena putovanja vozom kraćim od pet sati.

Belgija i Holandija su početkom godine pokrenule pitanje zagadjenja i očekuje se da će ono biti jedna od tema na sastanku Saveta ministara saobraćaja Evropske unije (EU) u Luksemburgu.

Kako se navodi, ostale zemlje EU takodje pažljivo prate situaciju.

"Postoje različite opcije sistema taksi za zagadjivače i Francuska smatra da ih prvo treba proučiti kako bi se utvrdilo koji sistem je najbolji", saopštio je francuski ministar saobraćaja.

Dodaje se da političari daju prednost taksi na kerozin koji je bio oslobodjen svih taksi još od Kongresa o medjunarodnoj civilnoj avijaciji u Čikagu 1944. godine, kada je najvažnije bilo da se olakša razvoj avio saobraćaja.

Prema poverljivom izveštaju Evropske komisije, koji je nedavno "procurio" u javnost, taksa od 330 evra za 1.000 litara kerozina bi smanjila emisije ugljen-dioksida za 11odsto.

U predlogu zakona piše da jedan let od Pariza do Marselja emituje 178kg ugljen-dioksida po putniku, dok isto putovanje vozom generiše 4.14kg ovog gasa po putniku, prenosi sajt.

strana 1 od 171 idi na stranu