Da li će poskupeti karte: EU razmatra uvođenje ekološke takse za avio saobraćaj

Evropske zemlje razmatraju uvođenje novih taksi u avio-saobraćaju zbog zagađenja koje proizvodi, što bi značajno poskupelo cene avio-karata.

Svet

Izvor: Investitor.me

Nedelja, 16.06.2019.

13:59

Da li će poskupeti karte:  EU razmatra uvođenje ekološke takse za avio saobraćaj
FOTO: , Epa, GUILLAUME HORCAJUELO

Švedska je već uvela taksu na kerozin koja trenutno iznosi od 6 do čak 38 evra po avio karti, a u ovoj zemlji sve su glasnije prozivke kako je "sramota putovati avionom".

Francuska analizira mogućnost da ukine sve domaće letove za koje postoji zamena putovanja vozom kraćim od pet sati.

Već mesecima se u avio industriji raspravlja o uvođenju ekološke takse, zbog kritika da je komercijalna avijacija odgovorna za veliki udeo ukupne emisije ugljen-dioksida (CO2).

Prema međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO), radi se o dva odsto ukupne količine ovih izduvnih gasova, dok nevladina organizacija Climate Action Network procenjuje da je u pitanju pet odsto.

Belgija i Holandija su početkom godine pokrenule pitanje zagađenja i očekuje se da će ono biti jedna od tema na sastanku Saveta ministara saobraćaja Evropske unije (EU) u Luksemburgu.

Ostale zemlje EU takođe pažljivo prate situaciju.

"Postoje različite opcije sistema taksi za zagađivače i Francuska smatra da ih prvo treba proučiti kako bi se utvrdilo koji sistem je najbolji", stav je francuskog ministra saobraćaja.

Vlade evropskih zemalja takođe razmatraju uvođenje taksi koje bi se dodavale na cenu karte.

Političari prednost daju taksi na kerozin. Ovo avionsko gorivo je bilo oslobođeno svih taksi još od Kongresa o međunarodnoj civilnoj avijaciji u Čikagu 1944. godine. Tada je najvažnije bilo da se olakša razvoj avio saobraćaja, ali se danas čini da je motiv za nepostojanje takse zastareo.

Prema poverljivom izveštaju Evropske komisije, koji je nedavno procureo u javnost, taksa od 330 eura za 1.000 litara kerozina bi smanjila emisije ugljen-dioksida za 11 odsto.

Švedska je već usvojila taksu na kerozin prošle godine, a u ovoj zemlji je sve glasniji pokret Flygskam koji propagira da je sramota leteti avionom.

Taksa trenutno iznosi od 6 do čak 38 evra po karti, u zavisnosti od destinacije, a primenjuje se na sve letove kojima su polazne tačke švedski aerodromi. Očekuje se da će i ostale evropske zemlje uskoro uvesti slične mere.

Takođe, iz Francuske stiže vest da ova zemlja razmatra uvođenje zakona kojim bi se ukinuli domaći letovi, ukoliko za njih postoje zamenska putovanja vozom kraća od pet sati.

U predlogu zakona piše da jedan let od Pariza do Marselja emituje 178kg ugljen-dioksida po putniku, dok isto putovanje vozom generiše 4.14 kg ovog gasa po putniku, prenosi sajt Point Me.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: