Dolar ojačao: Američka ekonomija bolje podnosi trgovinske tenzije od drugih

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 0,7 odsto, na 97,35 bodova.

Izvor: Poslovnidnevnik.hr
Podeli
FOTO: Depositphotos,  selensergen
FOTO: Depositphotos, selensergen

To je blizu najvišeg nivoa u dve nedelje.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku ojačala 1,1 odsto, pa je cena evra pala na 1,1210 dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs dolara porastao je, pak, 0,4 odsto, na 108,55 jena.

Podršku dolaru pružili su solidni pokazatelji iz američke ekonomije, kao što su oni o rastu prometa u maloprodaji, što je "oteralo" strahovanja od prevelikog usporavanja rasta najveće svetske ekonomije.

Ipak, očekuje se da će američka centralna banka smanjiti ključne kamatne stope. Verovatno ne već na sednici sledeće nedelje, ali velike su šanse da će to učiniti u julu. Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 23 odsto šansi da će Fed smanjiti kamate već iduće nedelje, a 87 odsto da će to učiniti u julu.

Uprkos tome, dolar jača jer se procenjuje da bi, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji, američka ekonomija mogla bolje podneti negativne posledice trgovinskih tenzija nego ostale zemlje.

"Dolar je ojačao zbog negativnih svetskih vesti jer domaća potražnja u SAD deluje dovoljno snažna da bi se nosila s negativnim posledicama trgovinskih sukoba", pišu analitičari Morgan Stanlei banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dok se rast globalne ekonomije usporava, investitori se plaše da bi Vašington mogao nametnuti carine na uvoz iz Evrope i Japana, što bi moglo navesti centralne banke u svetu na popuštanje monetarne politike, pa bi dolar mogao dobiti relativnu prednost.

"Ostale su zemlje, čini se, manje otporne na trgovinske tenzije zbog veće izloženosti globalnoj uvoznoj potražnji, zavisnosti o izvozu proizvoda i nedovoljnoj domaćoj potražnji", smatraju analitičari.

A trgovinske napetosti između SAD i Kine još uvek traju. Investitori se nadaju pozitivnim pomacima na sastanku grupe G20 najvećih svetskih ekonomija krajem jula.

strana 1 od 171 idi na stranu