Hrana s kanabisom na rafovima prodavnica od decembra

Jestivi proizvodi na bazi kanabisa biće u prodaji od polovine decembra u Kanadi, saopštila je vlada te države.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO: EPA,  BERND SETTNIK
FOTO: EPA, BERND SETTNIK

Kanabisa neće biti u proizvodima koji vole deca, kao što su bonbone i lizalice, dodali su.

Novi propisi, koji će stupiti na snagu godinu dana posle legalizacije kanabisa u "rekreativne svrhe" 17. oktobra 2018. godine, odnosiće se i na ekstrakt kanabisa i dermatološke proizvode.

Ali ti proizvodi neće biti dostupni u prodavnicama ili na internetu do decembra, zbog regulatornog roka od 60 dana za njihovo odobrenje, navela je vlada.

Biće uvedena i stroga pravila kako bi ti proizvodi bili što manje privlačni mladim ljudima, među kojima će biti neutralne ambalaže i teško otvaranje proizvoda kao i ograničavanje određenih sastojaka, boja i parfema.

Prema novim propisima, hrana ili pića na bazi kanabisa ne mogu sadržati više od deset miligrama THC - psihoaktivne supstance biljke. Za ekstrakte kanabisa i dermatološke proizvode, maksimalno dozvoljena doza će biti 1.000 miligrama po pakovanju.

Kanabis je legalizovan u Kanadi od 17. oktobra, a građani su do sada mogli da nabave kanabis porudžbinama na sajtu jedne nevladine organizacije koja je dobila dozvolu za distribuciju marihuane.

Kanada je u oktobru postala druga država u svetu koja je legalizovala posedovanje i konzumiranje kanabisa u rekreativne svrhe, pet godine posle Urugvaja.

Kanada je takođe prva industrijski razvijena zemlja sa takvom legalizacijom. Pojedine američke države takodje dozvoljavaju upotrebu marihuane u rekreativne svrhe, ali ta legalizacija ne važi na saveznom nivou.

strana 1 od 171 idi na stranu