Evropske zemlje upozorile Tursku: Prestanite da uzimate kiparski gas

Valeta -- Sedam zemalja južne Evrope upozorilo je Tursku da prekine "nezakonite aktivnosti" s eksploatacijom gasa u vodama takozvane Kiparske ekonomske ekskluzivne zone.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO:  Depositphotos,  photojimdp
FOTO: Depositphotos, photojimdp

"Duboko žalimo što Turska nije odgovorila na ponovoljene pozive Evropske unije (EU), koja osu]uje nezakonite aktivnosti Turske" u toj zoni, navodi se u zajedničkoj deklaraciji na kraju samita na Malti.

Lideri su dodali da će, ukoliko Turska ne prekine te aktivnosti, zatražiti od Brisela da preduzme odgovarajuće mere u znak solidarnosti sa Kiprom.

"EU neće pokaziti nikakvu slabost" po tom pitanju, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron na kraju samitu.

EU je početkom maja uputila upozorenje Turskoj posle najave o planu bušotina gasa do septembra u sektoru Kiparske ekonomske ekskluzive zone.

"Turska krši međunarodne zakone, ulazeći u tu zonu. Zadovoljan sam jakom porukom solidarnosti naših partnera upućenoj Turskoj", izjavio je kiparski predsednik Nikos Anastasijades.

Kipar želi da postane važan energetski snabdevač u istočnom delu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer gasa prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve gasa jedno je od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva.

strana 1 od 171 idi na stranu