Iznenađenje: Francuska podržala Tusku - S-400 je vaša odluka

Turska ima suvereno pravo na odluku da kupi raketne komplekse S-400 od Rusije, ali je neophodno da ima na umu celovitost NATO-a.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

17:35

Iznenađenje: Francuska podržala Tusku - S-400 je vaša odluka
Foto: , Epa, SERGEI ILNITSKY

Iznenađujuću podršku Ankari saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske povodom oštre kritike SAD na račun Turske.

"Kupovina vojne opreme je očigledno suverena odluka Turske. Celovitost Alijanse nije manje važna. A njoj doprinosi uzajamna kompatibilnost vojnih kapaciteta saveznika“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske, uz ocenu da će „buduće razlike među saveznicima oslabiti to jedinstvo", navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

"Kao što je juče podsetio ministar inostranih poslova tokom posete Ankari, Francuska se zajedno sa svojim turskim saveznikom zalaže za suprotstavljanje regionalnim pretnjama koje mogu da utiču na njenu bezbednost", navedeno je u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je 14. juna ujutru izjavio da njegova zemlja ne namerava da odustane od ugovora s Rusijom o kupovini S-400 i da je spremna da za to plati bilo koju cenu.

Ankara je ranije naglasila da neće odustati od kupovine S-400, a da prva partija raketnih kompleksa treba da stigne u zemlju u julu.

SAD navode da su sistemi S-400 nekompatibilni sa standardima NATO-a i Turskoj prete sankcijama i obustavljanjem ili odlaganjem prodaje najnovijih američkih borbenih aviona F-35.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: