Jedino u maju pozitivni: Trgovinski rat usporio privredu SAD

Fabrička proizvodnja u SAD porasla je u maju, što je prvi mesečni rast u ovoj godini, pokazali su objavljeni podaci američke Uprave federalnih rezervi (Fed).

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 14.06.2019.

16:58

Jedino u maju pozitivni: Trgovinski rat usporio privredu SAD
Foto: Depositphotos, digitalgenetics, 22987588

Ubrzanju industrijske proizvodnje je doprineo porast proizvodnje motornih vozila, koji je neutralisao pad proizvodnje metala i vazduhoplovne opreme.

Fabrička proizvodnja je prošlog meseca porasla za 0,2 odsto, što je nešto više od očekivanja analitičara koje je anketirao Rojters, ali predstavlja samo delimičan oporavak od oštrog pada zabeleženog u aprilu.

U maju, proizvodnja motornih vozila i delova u SAD povećana je za 2,4 odsto, dok je proizvodnja primarnih metala opala za 1,9 odsto.

Ekonomisti strahuju da će trgovinski rat izmedju SAD i Kine doprineti globalnom usporavanju, nakon što je jedan drugi današnji izveštaj pokazao da je industrijska proizvodnja u Kini neočekivano usporila u maju na pet odsto, što je najniži nivo u više od 17 godina.

Američko Ministarstvo trgovine je objavilo danas i podatke o maloprodaji u SAD, koja je u maju porasla za 0,5 odsto, jer su domaćinstva kupovala više motornih vozila i mnoštvo drugih dobara.

Podatak za april je revidiran naviše, i pokazuje da je maloprodaja u tom mesecu porasla za 0,3 odsto, dok je prethodno bilo procenjeno da je pala 0,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: