Ulažu pet milijardi evra: Tužbe promorale Bajer da traži alternative herbicidima

Bajer će investirati oko pet milijardi evra u razvoj alternativnih herbicida nakon niza tužbi zbog toga što njegovi proizvodi navodno izazivaju rak.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

13:26

Ulažu pet milijardi evra: Tužbe promorale Bajer da traži alternative herbicidima
Foto: Epa/STEFFEN SCHMIDT

Nemačka farmaceutska kompanija saopštila je da je, iako glofosat ostaje u njenom portfoliju proizvoda, posvećena tome da "ponudi veći izbor uzgajivačima" pa će stoga investirati u dodatne metode za borbu sa korovima tokom naredne decenije.

Takođe je saopšteno kako će te inovacije umanjiti ekološki "otisak" njenog portfolija i uticaj na prirodnu sredinu za 30 procenata do 2030. godine. To će se postići razvojem novih tehnologija, smanjivanjem obima zaštite gajenih biljaka i omogućavanjem preciznijih načina primene preparata, dodaje se u saopštenju.

Bajeru je sredinom maja naređeno da plati dve milijarde dolara jednom bračnom paru iz Kalifornije koji tvrdi kako im je njegov herbicid "raundap" izazvao rak.

Kompanija se posle toga žalila na presudu i saopštila kako je "uverena" da će presuda biti oborena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: