Ponuda "teška" 18,6 milijardi dolara: VW kamioni izlaze na berzu

Folksvagen (VW) je procenio svoje poslovanje u sektoru teških kamiona na čak 18,6 milijardi dolara u okviru planirane inicijalne javne ponude akcija (IPO).

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 14.06.2019.

11:02

Ponuda
Foto: Epa/Rainer Jensen

Kako prenosi agencija Blumberg, akcije kompanije "Traton SE", VW-ove divizije koja prodaje vozila marke MAN i Skania, biće ponuđene po ceni od 27 do 33 evra po deonici, čime će vrednost tog poslovanja dostići iznos od 13,5 do 16,5 milijardi evra.

To će, kako ocenjuje njujorška agencija, biti jedan od najvećih evropskih izlazaka na berzu u ovoj godini.

Listiranje akcija "Tratona” je i jedan od najvažnijih poteza menadžmenta u sklopu nastojanja da se najveći proizvođač automobila na svetu učini agilnijim.

Među planovima menadžmenta je i potencijalna prodaja imovine i potraga za novim kooperacijama.

Njujorška agencija navodi da izvršni direktor VW-a Herbert Dis razmatra prodaju preduzeća za proizvodnju brodskih motora, kao i udruživanje sa Fordom u oblasti proizvodnje kombija i električnih i autonomnih automobilima.

"Planovi VW-a za Traton i za saradnju sa Fordom će pomoći da se stvori 'novac' za predstojeću fazu konsolidacije industrije", rekao je Dis na sednici menadžmenta.

VW je na listiranju akcija "Tratona” radio već više od tri godine, da bi prošlog meseca oživeo planove od kojih je odustao ranije ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: