Bahatost ili biznis: Službene avione koristio u privatne svrhe, leteo do Ibice i Sardinije

Avioni koje za poslovne letove koristi ruska državna kompanija Rosnjeft leteli su najmanje 13 puta do Ibice, Majorke, Sardinije i Maldiva.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

10:45

Bahatost ili biznis: Službene avione koristio u privatne svrhe, leteo do Ibice i Sardinije
Foto: Epa/KOEN VAN WEEL

I to u vreme kada su Igor Sečin ili ljudi bliski njemu bili u tim poznatim letovalištima.

Koristeći javno dostupne podatke, Rojters je ispratio 290 Rosnjeftovih letova između januara 2015. i maja 2019. godine.

Od tih povratnih letova, 96 se poklapa sa ruskim državnim praznicima ili su se odigrali tokom vikenda.

Od početka 2015, Rosnjeftovi korporativni avioni leteli su osam puta do aerodroma Olbija na Sardiniji, 15 puta do Maldiva i sedam puta do Palma de Majorke u Španiji, prema podacima o letovima prikupljenim sa sajtova planefinder.net, flightaware.com, opensky.network.org i flight-data.adsbexchange.com.

Rojters nije došao ni do kakvih javno objavljenih informacija od strane Rosnjefta ili ruskih vlasti o eventualnim događajima na tim destinacijama, mada treba imati na umu kompanije ne otkrivaju uvek informacije o poslovnim sastancima.

Za neke letove do čuvenih odmarališta, utvrđeno je da su Sečinovi saradnici, uključujući i njegovu ženu pre razvoda i zajedničke prijatelje, postavljali fotografije na društvene mreže sa istih lokacija na kojima su se Rosnjeftovi avioni nalazili u to vreme.

U saopštenju izdatom kao odgovor na Rojtersova pitanja, Rosnjeft je naveo kako je to globalna kompanija koja posluje u svim delovima sveta i da se upotreba korporativnih letova „sprovodi u skladu sa usvojenim kompanijskim standardima“.

Rosnjeft je odbio da detaljnije odgovara na pitanja Rojtersa, saopštivši da ta agencija vrši „informativnu sabotažu u službi obaveštajnih službi ili zaineteresovanih država“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: