Američke firme traže kraj trgovinskog rata: Preko 660 firmi potpisalo pismo Beloj kući

Vašington -- Grupa firmi poslala je pismo Beloj kući tražeći od nje da ne uvodi dodatne tarife na kineski uvoz i da se postigne trgovinski sporazum sa zvaničnim Pekingom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/ruskpp
Foto: Depositphotos/ruskpp

Pismo je potpisalo preko 660 trgovačkih firmi, uključujući Target, Volmart, Kostko, Džej-Si Peni i Ikeu.

Te kompanije složne su u tome da bi vašingtonska administracija trebalo da reši probleme “nekorektne trgovinske prakse, kršenja prava na intelektualnu svojinu, prisilnog transfera tehnologije i druge”, kao i da bi trgovinski partneri Sjedinjenih Država trebalo da slede globalna pravila.

“Ostajemo zabrinuti za eskalaciju ‘milo za drago’ tarifa. Iz prve ruke znamo da će dodatne tarife imati značajan, negativan i dugoročan efekat na američke biznise, farmere i ekonomiju SAD u celini. Proširenje tarifa nije efikasno sredstvo za promenu nekorektne trgovinske prakse Kine”, kaže se u pismu koje su kompanije potpisale.

Firme time podstiču administraciju u Vašingtonu da “pregovaraju sa Kinom u cilju postizanja snažnog dogovora kojim bi se rešila dugotrajni strukturni problemi, poboljšala globalna konkurentnost Sjedinjenih Država i ukinule tarife.”

strana 1 od 171 idi na stranu