Ko je Milan Grujić, "nemački Srbin", zaslužan za dolazak ZF-a u Srbiju?

Pančevo -- Milan Grujić je, kako je otkrio predsednik Aleksandar Vučić, posebno zaslužan za dolazak nemačke kompanije ZF u Srbiju, u Pančevo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/RADE PRELIC
Foto: Tanjug/RADE PRELIC

Grujić smatra da je sada na našim radnicima da pokažu da umeju da rade na najkvalitetnijim proizvodima, kakvi će izlaziti iz ove visokotehnološke i moderne fabrike.

Za kompaniju ZF Grujić radi već 16 godina. Najpre je bio direktor predstavništva ZF u Srbiji, a prošle godine je, zvaničnim dolaskom kompanije, postao direktor privrednog društva "ZF E-mobiliti Srbija d.o.o".

Grujić je završio Mašinski fakultet u Beogradu, govori engleski i nemački jezik, ima više od 16 godina iskustva u automobilskoj industriji u regionu Jugoistočne Evrope, a za kompaniju ZF je radio isključivo iz Beograda.

"Sve ove godine radim za ZF u Beogradu. Kompanija je tražila adekvatnu lokaciju za otvaranje novog pogona i odabrala je Srbiju, jer je dala dobre uslove i pokazala da je u stanju da isprati našu kompaniju i investitora kao što je ZF", rekao je Grujić.

O tome da će ga predsednik na Sretenje nagraditi ordenom čuo je juče, na otvaranju fabrike, prvi put, a kaže da je počastvovan i da mu je drago što je predsednik prepoznao njegov trud, rad i angažman.

"Dolazak ZF u našu zemlju su prepoznale i druge kompanije koje su zainteresovane da čuju nešto o našem iskustvu u Srbiji i načinu na koji smo ovde brzo završili posao", naveo je Grujić.

Posao tek predstoji

Međutim, posao tek predstoji, ističe Grujić, jer je u toku druga faza izgradnje fabrike i sada se treba fokusirati na proizvodnju.

Predsednik Vučić je Milana Grujića inače nazvao "nemačkim Srbinom".

"Kao što ja imam u kabinetu srpskog Nemca, Jorga Heskensa, tako imamo nemačkog Srbina, Milana Grujića. Želim njemu posebno da se zahvalim jer je mnogo pomogao da ZF bude ovde", rekao je rpredsednik Vučić juče u Pančevu.

Mediji su još 2014. pisali o Milanu Grujiću, jer se angažovao na prikupljanju pomoći za poplavljene gradove u Srbiji i u regionu. Tada su zaposleni u Nemačkoj firmi ZF samo za jedan dan prikupili 102.650 evra.

Delovi za Mercedes, Volvo...

Dolazak nemačkog ZF-a je najveća proizvodna investicija, vredna ukupno 160 miliona evra i u okviru koje će biti zaposleno više od 1. 000 ljudi. U fabrici će se proizvoditi i delovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove. Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabrku i njeno proširenje.

ZF je uložio 100 miliona evra u fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači. Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Naučno-istraživački centar

Kompanija, takođe, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

To je posle nekoliko decenija prva inostrana investicija u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu, gde ZF donosi radna mesta i znanje za budućnost.

strana 1 od 171 idi na stranu