Cilj 20 milijardi dolara: Alibaba izlazi na berzu u Hongkongu

Kineski gigant Alibaba grup holding u tajnosti je podneo zahtev za listiranje na Hongkonškoj berzi, koje će se dogoditi već u trećem kvartalu ove godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

11:21

Cilj 20 milijardi dolara: Alibaba izlazi na berzu u Hongkongu
FOTO: Epa, CRAB HU

Kompanija Alibaba bi izlaskom na berzu mogla da stekne čak 20 milijardi dolara, što je, ipak, manje u odnosu na rekordnih 25 milijardi dolara, koliko je prikupila na Njujorškoj berzi pre pet godina.

U to vreme, osnivač Alibabe Džek Ma je izrazio želju da se akcije kompanije uvrste na Hongkonšku berzu, ali je tadašnja struktura menadžmenta kompanije bila inkompatibilna sa pravilima berze. Berza je od tada promenila pravila o listiranju, pre svega da bi privukla kineske tehnološke startapove.

Najnoviji izlazak na berzu omogućio bi Alibabi dovoljno sredstava za ulaganja u tehnologiju, što je prioritet za Kinu, budući da njen ekonomski rast usporava, a trgovinski spor sa SAD se intenzivira.

Od izlaska na Njujoršku berzu, veličina kompanije Alibaba se gotovo udvostručila, tako da je postala najveća kineska firma sa tržišnom vrednošću od preko 400 milijardi dolara.

Rojters navodi i da će listing na Hongkonškoj berzi omogućiti kineskim investitorima prvi direktan pristup jednoj od najvećih uspešnih priča u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: