Pariz sadi drveće oko Ajfelove kule

Pariz -- Novi park oko Ajfelovog tornja, čije otvaranje se planira za 2024. godinu, biće najveći javni zeleni prostor u gradu svetlosti.

Izvor: gradnja.rs
Podeli
FOTO: EPA, HORACIO VILLALOBOS
FOTO: EPA, HORACIO VILLALOBOS

Pariz je nedavno objavio urbanistički projekat za novi veliki park, koji potpisuje britanska firma Gustafson Porter + Bowman, a koji bi trebalo da upotpuni lokaciju Ajfelovog tornja.

Ukupna površina parka iznosiće čak preko 40 hektara, a za njegovu realizaciju biće potrebno oko 72 miliona evra.

Planirano je da park bude otvoren do 2024. godine, odnosno do početka Olimpijskih igara koje će se te godine održavati u Parizu.

Preko 30 miliona turista

S obzirom na činjenicu da Ajfelov toranj poseti godišnje više od 30 miliona ljudi, neminovno je da sam objekat kao i njegovo neposredno okruženje nose teret svoje popularnosti, prenosi portal Gradnja.

"Bila sam užasnuta stanjem lokacije i tim što prostor nije adekvatno opremljen da se prilagodi prilivu pešaka i posetilaca. Moramo u potpunosti da dobro razmotrimo ovaj prostor", istakla je za Parizijen Katrin Gustafson, jedan od osnivača i partnera u Gustafson Porter + Bowman.

Kako bi se eliminisala prenatrpanost lokacije, zagušenje vrtova i zelenih prostora generalno i naravno obezbedila adekvatna pristupačnost, arhitekte su osmislili plan prema kom će se susedstvo Ajfelovog tornja potpuno promeniti, a posetioci će imati prijatniji boravak prilikom posete ove znamenitosti.

Most se pretvara u pešački

Dugačak "zeleni potez" će se pružati kilometrima između Trokadera i Marsovih polja. Prema planu, transformaciju će doživeti i most Jena, koji povezuje desnu i levu obalu grada, i postaće isključivo pešački most. Širom nove lokacije biće organizovano mnoštvo vizuelno i namenski raznolikih zona.

Da građani prodišu

"Pariz, grad klimatskih sporazuma, potvrdiće svoje mesto kao lidera u zaštiti životne sredine. U gradu koji ima veoma veliku gustinu naseljenosti, moramo imati velike otvorene prostore kako bismo u njemu mogli da dišemo", istakla je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

strana 1 od 171 idi na stranu