Gradovi budućnosti: Ove metropole prete da pomute slavu Silicijumskoj dolini

Mnogi svetski gradovi bore se da dobiju titulu vodećih u tehnološkom sektoru, ali samo nekoliko njih uspeva u tome.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, sepavone, 9255134
Foto: Depositphotos, sepavone, 9255134

Zbog toga ih i zovu "Nova Silicijumska dolina" ili Silicijumska dolina njihove zemlje ili regiona. Prestonice poput Londona i Njujorka imaju veliki razvoj tehnološke industrije, dok neke druge, poput Sidneja, planiraju da naprave svoje Silicijumske doline zahvaljujući strategiji vlada njihovih država.

Mnogi od tih tehnoloških centara nisu samo atraktivni za mlade ljude, nego i donose bogatstvo, što za rezultat ima pravi bum bogatstva, luksuza i razvoja, piše Biznis insajder.

Evo koji gradovi konkurišu Silicijumskoj dolini:

1. Tel Aviv, Izrael
Ovaj grad je najozbiljniji konkurent Silicijumskoj dolini. Multinacionalne IT kompanije poput Gugla, Orakla i Fejsbuka otvorile su svoje istraživačke centre upravo tu, a Amazon je oktobra prošle godine otvorio novu kancelariju u njemu. Uz to, oni razvijaju svoje startape takvom brzinom da retko ko može da im konkuriše.

2. Berlin, Nemačka
On ima izuzetan tehnološki razvoj. Mnogo tehnoloških kompanija ima baze upravo tu. Berlin je dom za hakere, IT stručnjake, naučnike, IT kompanije...Gugl je otvorio tehnološki hab Kampus Berlin 2017. godine zato što berlinska startap scena raste tako brzo u poslednjih pet godina da preti da postane vodeći ekosistem u Evropi, što ga čini izuzetno perspektivnim.

3. Šenžen, Kina
Jedan je od najvećih IT centara u svetu s više od 14.000 visokotehnoloških firmi, od kojih je 3.000 osnovano 2018. godine. Šenženova tehnološka industrija čini skoro 40 odsto gradskog BDP-a, navodi Mansion Global. Postoji pet tehnoloških giganata koji pokreću švedsko tehnološko čvorište, a dvoje - Tencent holdings i Huavej tehnolodžis - kolektivno zapošljavaju 234.000 ljudi.

Foto: B92
Foto: B92

4. Lisabon, Portugal
Lisabon ima veliku i razvijenu startap scenu zahvaljujući akceleratorskom finansiranju i velikom broju kovorking prostora. Njihova scena počela je s radom pre pet do deset godina i od tada pa do danas postala je vodeće tehnološko čvorište u Evropi. Godine 2016. portugalska vlada je stvorila nacionalnu mrežu tehnoloških čvorišta i startapa u Lisabonu zahvaljujući inicijativi StartUP Voucher, koja nudi jednogodišnje stipendije za 400-plus preduzetnika. Takođe su osnovali fond za rizični kapital vredan 225 miliona dolara kako bi povećali strane investicije u startape.

5. Bengaluru, Indija
Od jeftine laboratorije postali su tehnološki centar. U izveštaju iz 2019, agencija za nekretnine Knight Frank navela je da je Bengaluru indijski odgovor na Silicijumsku dolinu zahvaljujući mnogim različitim tehnološkim sektorima u vezi s veštačkom inteligencijom, tehnologijom hrane, robotikom...Preko 400 međunarodnih kompanija, kao što su Majkrosoft i Samsung, ovde imaju predstavništva. U ovom gradu posluju i domaće IT kompanije kao što su Infosys and Wipro.

6. Stokholm, Švedska
Ovaj grad je dom mnogih stručnjaka za kodiranje i mnogih jednoroga, koji su predvodnici razvoja tehnološke industrije u Skandinaviji. Stokholm zovu i tehnološkim superstarom Skandinavije. Ovde koderi čine 18% radne snage. On proizvodi najveći broj jednoroga po glavi stanovnika od bilo kog globalnog grada izvan Silikonske doline, izveštava Forbs, i rangiran je kao drugo najplodnije tehnološko središte u svetu od VC firme Atomico.

strana 1 od 171 idi na stranu