Skok cena hrane pogurao inflaciju u Kini

Inflacija u Kini je nastavila rast u maju dostigavši najviši nivo u 15 meseci od 2,7 odsto međugodišnje, zbog skoka cena hrane i poskupljenja svinjskog mesa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2019.

11:24

Skok cena hrane  pogurao inflaciju u Kini
Depositphotos, shirotie

Najviše je poskupelo sveže voće, čije su cene porasle za 26,7 procenata u maju u odnosu na prošlu godinu zbog vremenskih prilika. U odnosu na april, cene svežeg voća su u maju bile više za 14,8 posto.

Kineska vlada je ranije ove godine saopštila da se očekuje da će cene kineske svinjetine skočiti za više od 70 odsto u odnosu na godinu ranije, ali analitičari kažu da nema mesta panici jer će potrošači jednostavno preći na konzumiranje drugih vrsta mesta, kao što su piletina, govedina...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: