Industrija naoružanja cveta: Posle nećkanja, Rusi kupuju 98 "Noćnih lovaca"

Ministarstvo odbrane Rusije će do 2027. godine kupiti 98 modernizovanih izviđačko-udarnih helikoptera Mi-28 NM "Noćni lovac", prenosi Sputnjik.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

13:05

Industrija naoružanja cveta: Posle nećkanja, Rusi kupuju 98
Foto: Epa, SERGEI ILNITSKY

U doglednoj budućnosti vojska planira da izvrši velike nabavke vojne tehnike različitih tipova. Ugovori će biti realizovani do kraja tekućeg državnog programa naoružanja (2018-2027).

Ranije je jedan broj medija pisao da je Ministarstvo odbrane navodno odbilo da kupuje Mi-28NM zbog visoke cene, piše Sputnjik.

Kasnije je zamenik šefa resora Aleksej Krivoručko izjavio da je uspeo da dogovori sa holdingom "Helikopteri Rusije" cenu za modernizovane "Noćne lovce".

Po njegovim rečima, strane su dogovorile količinu prvog serijskog ugovora — šest ili osamnaest letelica.

Ubojit kao avion

Foto: Mi-28nM, Depositphotos, pingvin121674, 83527228
Helikopter Mi-28NM, poseduje radar sa opsegom od 360 stepeni i unapređeno naoružanje koje omogućava brže detektovanje cilja i njegovo preuzimanje od strane sistema za upravljanje vatrom.

"Noćni lovac" koristi oružje danju i noću u svim vremenskim uslovima. Rakete "ataka" i "hrizantema" su modernizovane tako što im je povećan domet i razorna moć i poboljšana detekcija ciljeva.

Na primer, modernizovanoj navođenoj protivtenkovskoj raketi "ataka" domet je sada povećan sa 6 na 8 kilometara. "Hrizantema-M" je u stanju da pogodi metu na udaljenosti od 10 kilometara. A može da nosi bombu težine 500 kg.

Helikopterima je modernizovan i motor rotora, zbog čega su poboljšane tehničke karakteristike „noćnog lovca“.

Za razliku od svog prethodnika, Mi-28NM pilotu olakšava upravljanje i bolje je prilagođen za korišćenje ubojitih sredstava visoke preciznosti.

Pored toga, ugrađen je najnoviji sistem za nišanjenje koji će ubrzati borbenu sposobnost helikoptera, kao i najnoviji navigacioni kompleks. Takođe, ugrađeni su i instrumenti koji će omogućiti pilotima da dobijaju daleko detaljniju sliku o teritoriji nad kojom lete, što će im omogućiti da brže reaguju na sve izazove u borbenim uslovima.

Prilikom izrade ovih helikoptera iskorišćena su iskustva iz borbene letelice Mi-28UB, a pojačana je i neprobojnost pilotske kabine, tako da je pilot zaštićen od bilo kakvog oružja kalibra do 20 milimetara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: