Bela kuća popušta? Visoki zvaničnik traži odlaganje blokade Huaveja

Direktor Kancelarije za upravljanje i budžet Rasel Vot zatražio je odlaganje primene tabrane Huaveja, objavio je Volstrit žurnal.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

07:10

Bela kuća popušta? Visoki zvaničnik traži odlaganje blokade Huaveja
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN

Prema izveštaju lista, Vot je pismenim putem zatražio od potpredsednika SAD Majka Pensa i članova Kongresa odlaganje primene Akta o ovlašćenjima nacionalne odbrane koji sadrži odredbe usmerene protiv Huaveja i zabranjuje agencijama SAD da posluju sa tom i drugim kineskim kompanijama.

Vot veruje da bi primena tih odredbi rezultirala "dramatičnim smanjenjem" broja kompanija koje bi mogle da snabdevaju vladu.

"Iako administracija u Vašingtonu prepoznaje značaj tih odredbi za nacionalnu bezbednost, određen broj agencija čuo je za značajnu zabrinutost širokog spektra potencijalno ugroženih deoničara, koji bi bili pogođeni" kada bi se pravila striktno primenjivala, kaže su u pismu u koje je Volstrit žurnal imao uvid.

Sjedinjene Države stavile su Huavej na crnu listu prošlog meseca, čime mu je otežano da posluje sa američkim kompanijama.

Kina je zauzvrat rekla kako stvara sistem za zaštitu svoje tehnologije.

"Kina... nikada neće dozvoliti određenim zemljama da koriste kinesku tehnologiju kako bi sprečavale razvoj Kine i kineskih preduzeća", objavio je Pipls dejli, ne objašnjavajući detaljnije ono što je zvanični Peking nazvao upravljanje nacionalnom tehnološkom bezbednošću, kako je to prenela agencija Sinhua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: