Gotovo je: SAD prelomile - Turska izbačena iz programa F-35

Vašington -- Pentagon je obavestio Tursku da će poništiti ugovor o prodaji lovaca F-35 ako turska vlada sprovede kupovinu ruskog protivvazdušnog sistema S-400.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, S_Kohl, 196871014
Foto: Depositphotos, S_Kohl, 196871014

Prošitajte još:

- Došlo vreme za odluku: Američki F-35 ili ruski S-400

- F-35 nevidljiv za S-400? Ruski sistem ga primeti tek kada se avion približi na 32 km

- Turska ucenjena? Vašington obustavio obuku turskih pilota

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan je Ankaru obavestio da će 31. jula prestati obuka turskih pilota i da svi turski državljani povezani sa programom razvoja F-35 moraju napustiti SAD do kraja jula.

U Šenahanovom pismu turskom kolegi Hulusi Aki navodi se i da Turskoj neće biti isporučena poslednja četiri aviona F-35 koje je ta zemlja kupila.

Pismo je najnovija etapa u tekućem sporu oko turske odluke da kupi ruski protivvazdušni sistem S-400. SAD su više puta upozoravale Ankaru da se ruski sistem smatra pretnjom za F-35.

Kriza u odnosima dva saveznika

Foto: Depositphotos, sikaraha, 184480328
Foto: Depositphotos, sikaraha, 184480328

Troje američkih zvaničnika, koji su ove nedelje razgovarali s Rojtersom pod uslovom da ostanu anonimni, ostavili su otvorenu mogućnost da se ova odluka promeni, u slučaju da Turska izmeni svoje planove.

Ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je 22. maja da se turska vojna lica obučavaju u Rusiji da koriste S-400 i da rusko osoblje može doći u Tursku.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u utorak da "ne dolazi u obzir" da se Turska povuče iz sporazuma s Moskvom. Erdogan je dodao i da SAD "nisu dale tako dobru ponudu kao S-400".

Odnosi dva NATO saveznika su već mesecima pogoršani zbog sporne turske odluke o kupovini oružja od Rusije, za koje Vašington tvrdi da predstavlja pretnju za njihove avione F-35, koje Turska takođe planira da kupi. Turska je pokazala interesovanje za kupovinu 100 američkih aviona a vrednost ovakve nabavke procenjuje se na devet milijardi dolara.

SAD poručuju da Turska ne može imati oboje, ali su do sada izbegavali preduzimanje koraka u cilju ograničenja ili zaustavljana planiranih obuka turskih pilota, a ovaj novi potez Vašingtona može biti tumačen kao velika neprijatnost za Tursku, navodi agencija.

Ako Turska i posle "produžetaka" bude isključena iz programa F-35, to bi bila jedna od najozbiljnijih kriza u novijoj istoriji u odnosima dva saveznika, ocenjuju eksperti. Opterećenja u njihovim vezama već se protežu od aviona F-35 do sukobljenih stavova u vezi sa strategijom za Siriju, sankcijama SAD prema Iranu, kao i pritvaranja konzularnog osoblja SAD u Turskoj.

Turska lira je danas oslabila čak za 1,5 odsto pre nego što je delimično vratila svoju vrednost, a ova valuta je izgubila skoro 10 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar ove godine, delimično zbog slabljenja diplomatskih veza i rizika od sankcija SAD ako Turska ne odustane od kupovine ruskih sistema S-400, navodi Rojters.

strana 1 od 171 idi na stranu